Putin pregăteşte partizani. Moldova este în vizor

  • 03 Noiembrie 2014 10:39
Putin pregăteşte partizani. Moldova este în vizor

GAZETA WYBORCZA -Rusia pregăteşte "coloana a cincea" de tineri în republicile postsovietice. Bărbaţi tineri sub supravegherea instructorilor ruşi învaţă să tragă şi să lupte.

Operaţiunea eficientă a oamenilor verzi ruşi în Crimeea şi Donbas a trezit vigilenţa autorităţilor în multe state postsovietice. Se constată că sub pretextul taberelor de tineret, Moscova instuieşte peste tot "a treia coloană".

Asociaţia belarusă Kazaci Spas promovează de mai mulţi ani "activitate patriotică" printre tineri. De exemplu organizează tabere de antrenament, în care băieţii învaţă să se folosească de armă şi diverse acţiuni diversioniste. Instructorii sunt deseori ruşi.

"În timpul unuia din instructaje în Rusia i-am cunoscut pe foştii paraşutişti din Regimentul 45 al Trupelor Aeriene de Desant ale Rusiei. Ne-au învăţat multe lucruri interesante. La noi nu au fost de mult războaie, iar ruşii au experienţă în acest domeniu" - a spus în interviul pentru radio Svaboda liderul organizaţiei, Piotr Şapko. El a informat că în cursul ultimului an, în taberele de antrenament organizate de el au participat circa 100-150 de băieţi din Belarus. Organizaţia Kazaci Spas se bucură de sprijinul Ministerului belarus al Apărării, care uneori îi dă voie să se antreneze în bazele sale.

Organizaţii similare activează şi în ţările baltice, în Moldova, Armenia, Kîrgîstan şi Kazahstan. Toate organizează plecări ale tinerilor la cursuri patriotico-militare - cel mai adesea în Rusia sau în alte state prietene, de ex. în Belarus, în Armenia şi Kîrgîstan. Pe lângă pregătirea de luptă, băieţii învaţă istoria Rusiei şi a Uniunii Sovietice. Instructorii sunt foşti militari ruşi.

Din partea rusă, unul din organizatorii instruirii este organizaţia Moştenitorii Victoriei, care are parteneri precum Consiliul Veteranilor din Serviciul de Spionaj Extern al Rusiei şi Asociaţia Internaţională a Veteranilor pentru Securitatea Statului şi Războaielor Locale. Ambele aceste organizaţii cuprind ofiţeri ruşi în retragere şi ai serviciilor speciale sovietice.

"Aceeaşi activitate a fost desfăşurată de ruşi şi în Donbas şi în Krimeea. Şi acolo au fost organizate tabere de antrenament pentru tineri, în timpul cărora au apărut steagurile Republicii Populare Doneţk" - a spus pentru "Wyborcza" cunoscutul expert militar ucrainean Dmitro Timciuk, şeful Centrului de Analize Militar-Politice.

Moştenitorii Victoriei în general duc o activitate deschisă, al cărei scop declarat este, între altele, întărirea conştiinţei ruse, dar în republicile postsovietice sunt organizate şi instruiri secrete, iar participanţii lor sunt special selecţionaţi.

Moldova este în vizor

Aşa cum a stabilit Serviciul Moldovenesc de Informaţii şi Securitate, în primăvară şi vară câteva sute de cetăţeni tineri ai Moldovei, proveniţi din republica autonomă Găgăuzia, au efectuat o instruire militară pe teritoriul Rusiei. Instructorii ruşi i-au învăţat să se folosească de armă, să pregătească coctailuri Molotov şi să ducă lupte de stradă cu poliţia. Aceste instruiri aveau un scop concret: grupările proruse erau pregătite pentru confruntări cu poliţia moldovenească şi pentru destabilizarea situaţiei în stat în timpul alegerilor parlamentare planificate în 30 noiembrie.

În Belarus, activitatea organizaţiilor paramilitare proruse este aprobată de autorităţi şi de o mare parte a societăţii. Potrivit sondajelor, 52,2% din belaruşi consideră autorităţile ucrainene ca fiind ,fasciste, iar 60,6% consideră operaţiunea antiteroristă dion estul ţării drept război împotriva propriului popor.
O stare de spirit similară domină în Armania, care a intrat recent în proiectul de integrare al lui Vladimir Putin - Uniunea Eurasiatică, şi în Kîrgîstan, care de asemenea îşi declară dorinţa de a adera la acest proiect.

Balticii sunt vigilenţi

Alta este situaţia în statele baltice. La începutul lui octombrie, în Lituania a izbucnit un scandal, când s-a constatat că elevii câtorva şcoli ruseşti au participat la o tabără militară de antrenament organizată de Moştenitorii Victoriei. Procuratura Generală a început procedura de verificare, iar Ministerul Educaţiei le-a cerut părinţilor să nu permită atragerea copiilor în activitate antilituaniană.

Cel mai energic la această activitate rusă reacţionează Moldova. Ministerul Justiţiei respinge în mod consecvent toate cererile de legalizare a organizaţiilor cazace, Serviciul de Securitate şi Informaţii a început câteva procese penale împotriva organizatorilor şi a participanţilor la taberele de instruire, acuzându-i de trădarea statului şi de încercarea de organizare a activităţii separatiste. Două persoane au fost condamnate la cinci ani de închisoare cu suspendare, procesul altor doi fiind în curs.

Expertul ucrainean Dmitro Timciuk consideră aceste măsuri energice ca fiind justificate.

"Organizaţii paramilitare similare au jucat un rol important în timpul anexării Crimeii şi în faza iniţială a evenimentelor din Donbas. Astfel de grupări sunt embrioane ale organizaţiilor separatiste şi ale viitoarelor grupări teroriste, or, statul trebuie să se apere în faţa lor", consideră Timciuk.

Articol de Andrzej Poczobut
Traducerea: Maria Stanciu/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,65 °C
câțiva nori
Umiditate:47 %
Vint:5,1 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău