Putin pregătește partizani. Moldova este în vizor

  • 03 Noiembrie 2014 10:39
Putin pregătește partizani. Moldova este în vizor

GAZETA WYBORCZA -Rusia pregătește "coloana a cincea" de tineri în republicile postsovietice. Bărbați tineri sub supravegherea instructorilor ruși învață să tragă și să lupte.

Operațiunea eficientă a oamenilor verzi ruși în Crimeea și Donbas a trezit vigilența autorităților în multe state postsovietice. Se constată că sub pretextul taberelor de tineret, Moscova instuiește peste tot "a treia coloană".

Asociația belarusă Kazaci Spas promovează de mai mulți ani "activitate patriotică" printre tineri. De exemplu organizează tabere de antrenament, în care băieții învață să se folosească de armă și diverse acțiuni diversioniste. Instructorii sunt deseori ruși.

"În timpul unuia din instructaje în Rusia i-am cunoscut pe foștii parașutiști din Regimentul 45 al Trupelor Aeriene de Desant ale Rusiei. Ne-au învățat multe lucruri interesante. La noi nu au fost de mult războaie, iar rușii au experiență în acest domeniu" - a spus în interviul pentru radio Svaboda liderul organizației, Piotr Șapko. El a informat că în cursul ultimului an, în taberele de antrenament organizate de el au participat circa 100-150 de băieți din Belarus. Organizația Kazaci Spas se bucură de sprijinul Ministerului belarus al Apărării, care uneori îi dă voie să se antreneze în bazele sale.

Organizații similare activează și în țările baltice, în Moldova, Armenia, Kîrgîstan și Kazahstan. Toate organizează plecări ale tinerilor la cursuri patriotico-militare - cel mai adesea în Rusia sau în alte state prietene, de ex. în Belarus, în Armenia și Kîrgîstan. Pe lângă pregătirea de luptă, băieții învață istoria Rusiei și a Uniunii Sovietice. Instructorii sunt foști militari ruși.

Din partea rusă, unul din organizatorii instruirii este organizația Moștenitorii Victoriei, care are parteneri precum Consiliul Veteranilor din Serviciul de Spionaj Extern al Rusiei și Asociația Internațională a Veteranilor pentru Securitatea Statului și Războaielor Locale. Ambele aceste organizații cuprind ofițeri ruși în retragere și ai serviciilor speciale sovietice.

"Aceeași activitate a fost desfășurată de ruși și în Donbas și în Krimeea. Și acolo au fost organizate tabere de antrenament pentru tineri, în timpul cărora au apărut steagurile Republicii Populare Donețk" - a spus pentru "Wyborcza" cunoscutul expert militar ucrainean Dmitro Timciuk, șeful Centrului de Analize Militar-Politice.

Moștenitorii Victoriei în general duc o activitate deschisă, al cărei scop declarat este, între altele, întărirea conștiinței ruse, dar în republicile postsovietice sunt organizate și instruiri secrete, iar participanții lor sunt special selecționați.

Moldova este în vizor

Așa cum a stabilit Serviciul Moldovenesc de Informații și Securitate, în primăvară și vară câteva sute de cetățeni tineri ai Moldovei, proveniți din republica autonomă Găgăuzia, au efectuat o instruire militară pe teritoriul Rusiei. Instructorii ruși i-au învățat să se folosească de armă, să pregătească coctailuri Molotov și să ducă lupte de stradă cu poliția. Aceste instruiri aveau un scop concret: grupările proruse erau pregătite pentru confruntări cu poliția moldovenească și pentru destabilizarea situației în stat în timpul alegerilor parlamentare planificate în 30 noiembrie.

În Belarus, activitatea organizațiilor paramilitare proruse este aprobată de autorități și de o mare parte a societății. Potrivit sondajelor, 52,2% din belaruși consideră autoritățile ucrainene ca fiind ,fasciste, iar 60,6% consideră operațiunea antiteroristă dion estul țării drept război împotriva propriului popor.
O stare de spirit similară domină în Armania, care a intrat recent în proiectul de integrare al lui Vladimir Putin - Uniunea Eurasiatică, și în Kîrgîstan, care de asemenea își declară dorința de a adera la acest proiect.

Balticii sunt vigilenți

Alta este situația în statele baltice. La începutul lui octombrie, în Lituania a izbucnit un scandal, când s-a constatat că elevii câtorva școli rusești au participat la o tabără militară de antrenament organizată de Moștenitorii Victoriei. Procuratura Generală a început procedura de verificare, iar Ministerul Educației le-a cerut părinților să nu permită atragerea copiilor în activitate antilituaniană.

Cel mai energic la această activitate rusă reacționează Moldova. Ministerul Justiției respinge în mod consecvent toate cererile de legalizare a organizațiilor cazace, Serviciul de Securitate și Informații a început câteva procese penale împotriva organizatorilor și a participanților la taberele de instruire, acuzându-i de trădarea statului și de încercarea de organizare a activității separatiste. Două persoane au fost condamnate la cinci ani de închisoare cu suspendare, procesul altor doi fiind în curs.

Expertul ucrainean Dmitro Timciuk consideră aceste măsuri energice ca fiind justificate.

"Organizații paramilitare similare au jucat un rol important în timpul anexării Crimeii și în faza inițială a evenimentelor din Donbas. Astfel de grupări sunt embrioane ale organizațiilor separatiste și ale viitoarelor grupări teroriste, or, statul trebuie să se apere în fața lor", consideră Timciuk.

Articol de Andrzej Poczobut
Traducerea: Maria Stanciu/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău