Putin plasează inovația tehnologică în fruntea priorităților Rusiei

  • 28 August 2018 14:15
Putin plasează inovația tehnologică în fruntea priorităților Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că inovația științifică va fi una dintre prioritățile majore ale Rusiei, în cadrul unui forum tehnologic la Novosibirsk, principalul oraș al Siberiei, informează France Presse.

"Realizarea unui progres tehnologic și științific face parte dintre principalele noastre obiective și priorități", a declarat Putin, ale cărui remarci au fost publicate pe site-ul Kremlinului.

"Sunt convins că putem face acest lucru prin unificarea eforturilor statului, ale întreprinderilor și ale comunității științifice și academice, prin extinderea libertății de inițiativă și a creativității poporului nostru", a adăugat el.

Susținând că fondurile alocate cercetării științifice au crescut de douăzeci de ori în valoare reală de la venirea sa la putere, președintele rus a cerut autorităților "să facă totul" pentru a oferi oportunități "tinerelor talente" și pentru "a atrage în Rusia oameni de știință din întreaga lume".

Printre provocările sale principale, economia rusă se confruntă cu o lipsă de forță calificată de muncă, rezultatul unei grave crize demografice ce a urmat căderii URSS.

Ajuns la putere în 2000, Putin a fost reales pentru un al patrulea mandat în martie.

După învestirea sa, voci influente ale comunității de afaceri au cerut reforme în sectorul educației.

Fostul ministru al finanțelor Aleksei Kudrin a sugerat înființarea unor clase tehnologice încă din copilărie pentru a crea "două milioane de dezvoltatori suplimentari pentru a digitaliza economia".

"Modificarea sistemului de învățământ secundar și superior. Nu avem nevoie de atâția avocați, avem nevoie de experți în tehnologie", a declarat la rândul său Oleg Tinkov, fondator și președinte al consiliului de administrație al băncii Tinkoff.

Dar mediile de afaceri și științifice deplâng de asemenea o deteriorare treptată a climatului de afaceri și condițiile dificile, ilustrate prin plecarea peste hotare a unor figuri precum Pavel Durov, cofondator al mesageriei criptate Telegram.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău