Putin le-a cerut liderilor din Kârgâzstan și Tadjikistan să evite luptele. Cel puțin 36 de oameni au murit și 139 sunt răniți

  • 18 Septembrie 2022 19:53
Putin le-a cerut liderilor din Kârgâzstan și Tadjikistan să evite luptele. Cel puțin 36 de oameni au murit și 139 sunt răniți

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel duminică la Kârgâzstan și Tadjikistan să evite o „nouă escaladare”, în discuții telefonice cu președinții celor două foste republici sovietice din Asia Centrală, între care au avut loc confruntări la frontieră în această săptămână, relatează AFP.

„Vladimir Putin a făcut apel la cele două părți să împiedice o nouă escaladare și să ia măsuri pentru a rezolva situația cât mai repede posibil, iar acest lucru nu trebuie să se facă decât pe căi pașnice și politico-diplomatice”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului. Duminică, într-un nou bilanț, Kârgâzstanul a precizat că 36 de cetățeni ai săi au fost uciși în confruntările de la frontieră din această săptămână cu Tadjikistanul.

Bișkekul a mai spus că 139 de persoane au fost rănite, transmite Agerpres. Duminică dimineață, polițiștii de frontieră kirghizi au indicat totuși că noaptea a fost „calmă, fără incidente”, menționând totodată că situația a rămas „tensionată” la granița din regiunile kirghize Osh și Batken.

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres le-a cerut prin telefon responsabililor ambelor tabere „să favorizeze dialogul pentru o încetare a focului de durată”, a declarat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite. Sâmbătă dimineață, Ministerul de Interne din Tadjikistan a anunțat că civili au fost uciși în Tadjikistan în timpul încălcărilor armistițiului, fără a preciza numărul lor. Tirurile dintre cele două țări de la începutul acestei săptămâni au provocat deja moartea a doi polițiști de frontieră tadjici și au făcut răniți. Granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan este scena unor lupte regulate.

Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră comună este contestată de la destrămarea URSS, pe fondul tensiunilor legate de accesul la resurse. În contextul acestor violențe, cele mai sângeroase de după aprilie 2021, cele două țări au convenit de urgență vineri asupra unui armistițiu, dar apoi s-au acuzat reciproc că l-au încălcat în mai multe rânduri.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău