Putin, în vizită în Belarus, pe fondul temerilor privind un nou asalt al Rusiei asupra Ucrainei

  • 19 Decembrie 2022 17:20
Putin, în vizită în Belarus, pe fondul temerilor privind un nou asalt al Rusiei asupra Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin s-a aflat luni în vizită în Belarus împreună cu miniștrii apărării și de externe, stârnind temeri la Kiev că intenționează să facă presiuni asupra fostului său aliat sovietic să se alăture unei proaspete ofensive pe teren ce ar deschide un nou front împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.

Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei de la invadarea ei în februarie, își ia un rol tot mai public în război. El a vizitat cartierul general al operațiunii sale vineri pentru a primi raportul comandanții militari.

Deplasarea sa pentru discuții cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko a fost prima la Minsk după 2019 - înainte de pandemia de COVID și un val de proteste pro-democrație în 2020 reprimate Lukașenko cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.

Forțele ruse au folosit Belarus ca rampă de lansare pentru atacul ratat asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie și activitate militară rusă și belarusă are loc acolo de luni de zile, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat agențiilor de presă ruse că Belarus este "aliatul numărul unu" al Rusiei, dar sugestiile că Moscova își propune să facă presiuni asupra Minskului pentru a se alătura la ceea ce ea numește "operațiune militară specială" sunt "fabricații stupide și nefondate".

Comandantul forțelor comune ucrainene, Serhiy Nayev, declarase că el crede că discuțiile vor aborda "continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren".

Cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujni, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni dinspre est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

Moscova și Minskul au înființat o unitate militară comună în Belarus și au desfășurat numeroase exerciții. Trei avioane de luptă rusești și o aeronavă de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus săptămâna trecută.

Dar Lukașenko, un paria în Occident care se bazează foarte mult pe sprijinul Moscovei, a declarat în mod repetat că Belarus nu va intra în războiul din Ucraina. Diplomați străini spun că angajarea de trupe belaruse ar fi profund nepopulară în țară.

Deja, sancțiunile occidentale au îngreunat transportul pe mare al îngrășămintelor de potasă, principalul produs de export, prin porturile baltice.

Analiști militari occidentali afirmă că mica armată a lui Lukașenko este lipsită de puterea și experiența de luptă pentru a face o mare diferență, dar că, forțând Ucraina să angajeze forțe în nordul său, ar putea să o expună mai mult la atacurile rusești din alte părți.

Pentagonul a declarat la 13 decembrie că nu a văzut "niciun tip de activitate transfrontalieră iminentă a Belarusului în acest moment".

Vizita lui Putin a fost anunțată vineri după o vizită surpriză la 3 decembrie în Belarus a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, unde el a semnat un acord cu omologul său din Belarus ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău