Putin i-a transmis lui Erdogan condițiile pentru pace în Ucraina (BBC)

  • 18 Martie 2022 12:17
Putin i-a transmis lui Erdogan condițiile pentru pace în Ucraina (BBC)

Vladimir Putin i-a transmis joi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică, cerințele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, relatează BBC. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal al președintelui Turciei, o parte din cerințe „nu ar fi prea dificil de îndeplinit”, însă există și o serie de pretenții în privința cărora liderul de la Kremlin a insistat că va fi nevoie de o întâlnire față în față între acesta și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cea mai importantă cerință din prima categorie este ca Ucraina să accepte să rămână neutră și să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregătit să accepte deja aceste condiții, transmite digi24.ro.

Alte cerințe din aceeași categorie sunt ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina și, în fine, să se producă o așa-zisă „denazificare” a Ucrainei.

Ultima solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, în special pentru că este evreu, iar membri ai familiei sale au murit în Holocaust. Totuși, partea turcă apreciază că președintele ucrainean o va putea accepta destul de ușor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism și să promită că va lua măsuri împotriva manifestațiilor de acest gen.

Putin cere negocieri directe între el și Zelenski pentru a ajunge la un acord

Oficialul turc a fost mai vag în ce privește cea de-a doua categorie de cerințe, mai greu de acceptat pentru ucraineni, și pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el și Zelenski, scrie Agerpres. Președintele Ucrainei a dat asigurări că este gata să-l întâlnească față în față pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menționat doar că cerințele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas și al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul țării, un subiect foarte inflamabil, menționează BBC.

Se presupune și că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparține de acum Rusiei. Dacă se va pune această problemă, va fi o pastilă greu de înghițit pentru Ucraina.

Cu toate acestea, este deja un fapt împlinit, cu toate că Rusia nu are dreptul legal să exercite suveranitate asupra Crimeii și chiar a semnat un tratat internațional - după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Putin - prin care a acceptat că aceasta aparține Ucrainei, notează BBC.

Cerințele lui Putin nu sunt totuși atât de dure pe cât se temeau unii analiști și oficiali și nu par să merite toată violența, vărsarea de sânge și distrugerea create de Rusia în Ucraina, scrie BBC. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra presei ruse, lui Putin și acoliților săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie.

Consilierul lui Erdogan: Nu am observat nimic ciudat la Putin; a fost clar și concis 

Ucraina are însă de ce să-și facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, președintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistițiu.

Ucraina a suferit îngrozitor în ultimele trei săptămâni de război, iar reconstrucția orașelor și a satelor pe care Rusia le-a distrus va dura mult timp. În plus, milioane de refugiați care și-au părăsit casele distruse vor trebui relocați înapoi în Ucraina.

Cât despre Putin, s-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice și că președintele rus a fost clar și concis.

Dar, chiar dacă va reuși să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziția sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulți ruși vor înțelege că a întins prea mult coarda, pe măsură ce poveștile cu soldați ruși uciși sau capturați se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău