Putin convoacă de urgență Consiliul de Securitate al Rusiei pe fondul incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk

  • 07 August 18:40
Putin convoacă de urgență Consiliul de Securitate al Rusiei pe fondul incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk

Președintele rus Vladimir Putin a convocat, de urgență, astăzi, 7 august, Consiliul de Securitate al Rusiei, transmite canalul rusesc de Telegram Brief, citând o sursă familiarizată cu problema, după ce trupe ucrainene au pătruns pe teritoriul regiunii ruse Kursk și, potrivit bloggerilor militari ruși, chiar au reușit să-și consolideze acolo poziții și să ocupe câteva localități, în timp ce autoritățile de la Kiev păstrează tăcerea cu privire la incursiunea din regiunea Kursk, potrivit publicației The Moscow Times, preluată de Agerpres.

Înainte de reuniunea Consiliului de Securitate, Putin va avea o întrevedere cu membrii guvernului, a declarat o sursă pentru Brief. Din componența acestui for fac parte șefii instituțiilor de forță, președinții ambelor camere ale parlamentului rus (Duma de Stat și Consiliul Federației), ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent secretar adjunct al acestui consiliu și secretarul său Serghei Șoigu, fost ministru al apărării.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut miercuri că luptele pentru respingerea trupelor ucrainene, care au pătruns cu o zi în urmă în regiunea de frontieră Kursk continuă pentru a doua zi consecutiv, notează EFE și Reuters.

Pe parcursul nopții trecute, detașamente ale forțelor Federației Ruse, împreună cu unități de polițiști de frontieră (din subordinea Serviciului Federal de Securitate /FSB/), au continuat să respingă trupele armatei ucrainene în zone din regiunea Kursk limitrofe frontierei ruso-ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Operațiunea de eliminare a unităților armatei ucrainene continuă”, se mai afirmă în text.

Potrivit cunoscutului blogger militar rus Rîbar, trupele ucrainene s-ar fi fortificat în trei localități din Kursk, unde ar fi intrat aproximativ 400 de combatanți. În plus, alți 2.000 de militari ucraineni ar staționa la frontieră.

Unele canale de Telegram rusești afirmă că trupele ucrainene au avansat 10 km în teritoriului rus.

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că a discutat despre incursiunea de la frontieră cu președintele Vladimir Putin, care l-a asigurat că va primi tot ajutorul necesar pentru a stabiliza situația.

Situația din regiune este controlabilă”, a spus el, menționând că mii de oameni din mai multe localități din apropierea frontierei au fost evacuați.

Rusia a confirmat marți după-amiază că a trimis întăriri în regiune după incursiunea a aproximativ 300 de militari inamici sprijiniți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate, potrivit Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană nu a făcut niciun comentariu, ceea ce a suscitat o serie de speculații cu privire la scopul și utilitatea acestei incursiuni într-un moment dificil pe front.

Kievul nu a confirmat oficial această operațiune pe teritoriul Rusiei, menținând un regim de tăcere informațională completă. În absența unor informații oficiale despre scopul acestei operațiuni, unii analiști militari s-au grăbit să critice incursiunea, calificând-o drept o „risipă inutilă de oameni și echipamente”, alții însă au încercat să argumenteze că astfel armata ucraineană ar încerca să disloce trupe rusești din sectoarele Pokrovsk și Torețk (est), unde forțele ucraineană sunt într-o situație dificilă. Există speculații și despre o posibilă diversiune, înaintea unui asalt ucrainean într-un alt sector, precum și cu privire la faptul că intruziunea ar putea face parte dintr-o operațiune mai amplă.

În același timp, șeful serviciului de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat că se așteaptă ca ofensiva desfășurată de Rusia în mai multe sectoare ale frontului să se epuizeze în decurs de o lună și jumătate până la două luni.

Ne așteptăm ca ofensiva principală să se încheie într-o lună și jumătate până la două luni”, a declarat Budanov într-o întâlnire cu studenții de la Școala de Economie din Kiev, citat de Forbes Ukraine.

Potrivit lui Budanov, intensitatea atacurilor rusești va scădea în perioada următoare din cauza epuizării acumulate în ultimele luni, timp în care Rusia a avut inițiativa pe front.

Budanov a subliniat, de asemenea, că experiența de război de zece ani a Ucrainei, de când a început să lupte împotriva rebelilor proruși care au proclamat independența a două regiuni în estul țării în 2014 (Lugansk și Donețk), sugerează că niciuna dintre părți nu poate susține o ofensivă majoră pentru mai mult de două luni.

Forțele ruse și-au accelerat ritmul înaintării în această vară în regiunea Donețk, unde au loc cele mai grele lupte. Rusia și-a început ofensivă toamna trecută, după ce de-a doua – și până acum ultima – contraofensivă ucraineană, care nu a fost încununată de succes.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău