Putin cere armatei să construiască facilități medicale pentru a face față creșterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19

  • 01 Noiembrie 2021 18:18
Putin cere armatei să construiască facilități medicale pentru a face față creșterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19

Kremlinul s-a declarat luni preocupat de suprasolicitarea medicilor care tratează bolnavi de COVID-19 în Rusia, în timp ce această țară, care înregistrează cel mai mare număr de morți din Europa asociate acestei boli, a decretat o săptămână nelucrătoare pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus, informează AFP.

Președintele Vladimir Putin a cerut armatei să construiască mai multe facilități medicale pentru ca Rusia să poată face față creșterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19. Aceste noi facilități trebuie să preia din povara asupra sistemului sanitar, a spus Putin într-o discuție cu ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, potrivit agenției DPA.

"Fără îndoială, situația nu este ușoară. Paturile sunt aproape toate ocupate (...) și aceasta este o sarcină excesivă, extraordinară pentru medicii noștri", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, medicii care lucrează în 'zonele roșii' în spitale fac față unui 'stres emoțional și fizic extrem', într-un context de creștere a numărului de noi contaminări.

Potrivit bilanțului autorităților, Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore 40.042 de noi cazuri de infectare și 1.155 de decese asociate COVID-19. În total, de la începutul pandemiei Rusia a înregistrat oficial 8.554.192 de contaminări și 239.693 de decese asociate COVID-19, ceea ce face ca ea să fie țara cu cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus din Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare din 30 octombrie până pe 7 noiembrie, la nivel național, pentru a încetini răspândirea contaminărilor.

La Moscova, cel mai mare focar epidemic din Rusia, această perioadă a început mai devreme, joi, fiind închise școlile, saloanele de înfrumusețare, sălile de sport, magazinele și alte servicii considerate neesențiale.

Propagarea rapidă a COVID-19 în Rusia este facilitată în special de rata slabă de vaccinare a populației, pe fondul neîncrederii rușilor față de vaccinurile locale, doar 32,6% dintre ruși fiind vaccinați cu schemă completă.

"O soluție reală pentru a opri cazurile grave de boală și cazurile mortale este vaccinarea", a insistat luni președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni televizate. "Cel mai bun mijloc de protecție este vaccinarea, apoi revaccinarea la timp", a subliniat Putin.

La rândul său, șefa Agenției sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, i-a îndemnat pe ruși să "profite de zilele nelucrătoare" pentru a se vaccina împotriva COVID-19. "Chiar dacă rata de mortalitate a scăzut (...), este încă prea devreme să se vorbească despre o stabilizare", a avertizat ea, estimând că o săptămână nelucrătoare nu va fi suficientă pentru a inversa tendința actuală. Efectul măsurilor pe care le luăm, pe care deja le-am luat, nu va fi unul imediat, pentru aceasta este nevoie de timp", a afirmat Popova.

Fostul premier rus Dmitri Medvedev a subliniat într-un editorial publicat luni în Rossiskaia Gazeta că trebuie majorată de urgență rata de vaccinare. "Dacă nu vom găsi mijloacele de a-i convinge pe oameni că actualul lor comportament este iresponsabil, chiar anti-social, ne-am putea confrunta cu vremuri și mai dificile", a atenționat Medvedev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău