Putin acuză Occidentul că „obstrucționează dezvoltarea” Gazprom, care își redirecționează exporturile spre Asia

  • 17 Februarie 2023 19:28
Putin acuză Occidentul că „obstrucționează dezvoltarea” Gazprom, care își redirecționează exporturile spre Asia

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat 'tentative directe' din partea Occidentului de a 'obstrucționa dezvoltarea' companiei Gazprom, considerată nava amiral a sectorului energetic național din Rusia, vizată de sancțiuni internaționale de aproape un an. El a dat asigurări că gigantul rus va prospera în pofida încercărilor Vestului de a-i reduce influența, datorită faptului că cererea de gaze va crește în Asia, relatează Agerpres.

„În pofida concurenței neloiale - ca să o spunem direct - și a tentativelor directe din exterior de a obstrucționa și frâna dezvoltarea sa, Gazprom avansează și lansează noi proiecte', a declarat Putin în cadrul unui discurs prin videoconferință cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea gigantului gazier, adresându-se directorului general al companiei Aleksei Miller.

'În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze naturale aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experților, va crește cu încă cel puțin 20% sau poate chiar mai mult', a declarat Putin.

Gazprom - una dintre cele mai puternice companii rusești - într-atât de puternică încât se spunea despre ea că ar fi un stat în stat - a fost înființată ca societate pe acțiuni în urmă cu 30 de ani din activele ministerului sovietic al gazului în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Aceste remarci intervin în timp ce sectorul rusesc al gazelor a fost lovit puternic de sancțiunile europene și americane impuse ca represalii în urma invaziei militare a Kremlinului împotriva Ucrainei.

Exporturile rusești de gaze au scăzut cu 25,1% în 2022, potrivit cifrelor oficiale. Uniunea Europeană, cândva cel mai important client al gazelor rusești, și-a redus drastic importurile în ultimul an, ceea ce a dus la reducerea veniturile bugetare ale Rusiei.

Vânzările Gazprom - ale cărui exporturi în Europa reprezenta principala sa sursă de venit - au scăzut anul trecut până la nivelurile minime postsovietice pe fondul repercusiunilor politice ale invaziei ruse în Ucraina, în timp ce principalele conducte Nord Stream au fost avariate în urma unor explozii în circumstanțe neelucidate.

Dacă europenii au încetat practic să importe gaze rusești prin conducte, ei continuă totuși să cumpere gaz natural lichefiat (GNL), transportat pe cale maritimă cu nave-cisterne.

Confruntat cu o piață europeană care îi este de acum practic închisă, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin gazoduct, a început o schimbare strategică în ultimele luni, redirecționând o parte din exporturile sale spre Asia, unde cererea de resurse energetice este în creștere.

De altfel, Putin nu a menționat în discursul său Nord Stream sau exporturile europene, afirmând că cererea viitoare de gaze va fi determinată de Asia.

Astfel, anul trecut, livrările de gaze prin gazoductul 'Forța Siberiei' în Extremul Orient rus cu destinația China au atins un maxim istoric, a anunțat luni vicepremierul responsabil pentru energie, Aleksandr Novak.

Dar unii observatori apreciază că este mai greu pentru Rusia să-și redirecționeze exporturile de gaze decât cele de petrol, aflate de asemenea sub incidența unor sancțiuni severe, întrucât infrastructura necesară (gazoducte, uzine și tancuri pentru GNL) este deosebit de costisitoare și necesită timp pentru a fi construită.

Gazprom prevede să înceapă din 2024 construcția unui nou gazoduct 'Forța Siberiei 2 ' spre nord-vestul Chinei.

'În așa-zisa perioadă de tranziție, va exista o cerere enormă. Mai mult de jumătate din această creștere va reveni țărilor din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, evident, Republicii Populare Chineze, având în vedere ratele de creștere a economiei sale', a spus Putin.

Cu aproximativ 490.000 de angajați, Gazprom - care deține aproximativ 15% din rezervele mondiale de gaze - este 'unul dintre motoarele' de creștere națională a Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău