Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate. Consiliul Europei: „Deportarea copiilor ucraineni în Rusia echivalează cu un genocid”

  • 28 Aprilie 2023 09:10
Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate. Consiliul Europei: „Deportarea copiilor ucraineni în Rusia echivalează cu un genocid”

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să ia cetățenia rusă, a anunțat joi presa rusă de stat, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit decretului, ucrainenii din teritoriile ocupate care aleg să își păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024, scrie Hotnews.ro.

În conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, deportarea ilegală a populațiilor locale este considerată o crimă de război.

La 26 aprilie, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat că Rusia a inițiat relocarea pe scară largă a cetățenilor ruși în teritoriile ocupate din Ucraina, continuând în același timp să deporteze populațiile locale.

Ucrainenii locali sunt deportați cu forța „sub diverse pretexte” în Rusia, în special cei suspectați că „aderă la poziții pro-ucrainene”, a scris Maliar.

Ministerul Reintegrării a raportat la 29 martie că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia.

Transferurile forțate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu „genocid”, a apreciat joi Consiliul Europei într-o rezoluție adoptată de Adunarea Parlamentară care reunește deputați din 46 de țări, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiției internaționale a genocidului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, după votul asupra textului care „cere” repatrierea copiilor.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări. Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

Potrivit rezoluției adoptate joi, există „dovezi” că copiii deportați s-au confruntat cu un proces de „rusificare” prin reeducare în limba, cultura și istoria ruse.

Aceste transferuri sunt „planificate clar și organizate într-un mod sistematic” ca politică de stat și au ca obiectiv „anihilarea oricărei legături și a oricărei caracteristici a identității lor ucrainene”, potrivit textului.

Pe Twitter, soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, a salutat această rezoluție, considerând că ea constituie „un pas în plus către posibilitatea unui proces” în fața justiției internaționale.

Consiliul Europei a cerut, de asemenea, ca ONU și Crucea Roșie să aibă acces în Rusia pentru a colecta informații despre copiii deportați și să fie colectate dovezi ale crimelor – inclusiv genocid – care ar fi putut fi comise.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău