Putin a deschis cutia Pandorei (Ziarul Național)

  • 18 Martie 2014 09:18
Putin a deschis cutia Pandorei (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 18 MARTIE

RUSIA RUPE O BUCATĂ DIN UCRAINA. PUTIN RECUNOAȘTE EXISTENȚA STATULUI CRIMEEA, titrează Timpul. Președintele Federației Ruse a semnat un "ucaz" prin care "decide" crearea unei republici independente și suverane "Crimeea". În textul decretului se spune, cităm: „Ținând cont de voința popoarelor din Crimeea exprimată în cadrul referendumului din 16 martie, decid ca Republica Crimeea să fie recunoscută iar orașul Sevastopol să aibă un statut deosebit, în cadrul unei țări suverane și independente”.

Putin a deschis cutia Pandorei, scrie Petru Bogatu în Ziarul Național. Invazia Rusiei în Crimeea atrage într-un potențial conflict global practic toți jucătorii de calibru ai lumii, de la SUA și UE în Vest până la Japonia și China în Est. Nu în zadar, nicio țară n-a sprijinit Moscova în Consiliul de Securitate al ONU. O mare putere precum Rusia a călcat în picioare dreptul internațional. Drept consecință, celelalte state trebuie să reacționeze. Dar nu atât pentru a face dreptate Ucrainei, cât pentru a nu permite ca virusul intervenției, lansat de Putin, să se transforme într-o pandemie letală pentru întreaga lume. Publicistul mai atenționează că șocul crizei din Crimeea va lovi cu putere și Chișinăul, indiferent ce turnură va lua confruntarea rusă-ucraineană. În noile împrejurări istorice, autorul nu e sigur că Republica Moldova are forța să reziste. Riscurile care cresc o îndreaptă spre unirea cu România, crede Petru Bogatu.

Jurnal de Chișinău publică un interviu cu Bekir Mamutov, redactorul-șef al ziarului „Qiirim” din Crimeea și membru al organ legislativ al tătarilor din peninsulă. El afirmă că referendumul este ilegal, contravine legislației Ucrainei, Crimeii și normelor internaționale. Marea majoritate a tătarilor au boicotat acest plebiscit. Potrivit lui Mamutov, listele electronice oficiale au fost blocate. Comisiile formate de urgență au folosit liste pe care se aflau oameni morți, oameni inventați. În plus, aproximativ o pătrime sau o cincime din votanți au votat pe listele suplimentare care se întocmeau în grabă de mână, pe loc. Trecerea Crimeii în componența Rusiei nu va avea doar consecințe politice, dar și economice. În cei 60 de ani, Crimeea a devenit din punct de vedere economic dependentă de Ucraina. Toate căile din Moscova spre Crimeea trec prin Ucraina, inclusiv electricitatea, apa, telecomunicațiile, transportul.

Tărăgănarea numirii unui nou ministru al Apărării, în condițiile în care Ucraina e în război cu Rusia, denotă disfuncționalitatea sistemului politic și imaturitatea guvernanților, susține expertul Nicu Popescu, într-un interviu din Adevărul. El a punctat că instituții precum Armata și SIS trebuie să servească statului, iar depolitizarea lor este mai urgentă ca niciodată, pentru că riscurile cărora va trebui să le facă față Republica Moldova în viitorul apropiat sunt foarte mari. Expertul atenționează că Rusia nu se va limita doar la Crimeea, miza fiind Ucraina în întregime. Potrivit lui Nicu Popescu, în viitorul apropiat Ucraina se va ciocni de problema transnistreană, astfel că pe dosarul transnistrean vom urmări evoluții destul de interesante, iar Moldova și Ucraina trebuie să-și intensifice eforturile pentru a schimba situația actuală când 1.300 de militari ruși se află în Transnistria, la câteva zeci de kilometri de Aeroportul Chișinău, dar și de Portul și orașul Odessa, pe care le pot ocupa în două-trei ore.

Criză de tratamente pentru bolnavii de hepatită, titrează Adevărul. Sute de pacienți cu hepatită C de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă“ sunt nevoiți să se descurce cu preparate care doar încetinesc evoluția maladiei, deoarece Compania Națională de Asigurări în Medicină a prescris tratamente specifice numai celor internați la Spitalul Republican.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău