Putin a băgat Rusia într-o fundătură: Bumerangul gazelor se întoarce împotriva Moscovei
-
08 Septembrie 2022 19:03
Vladimir Putin, care a declanșat războiul împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022, a crezut că poate folosi energia ca o armă contra Europei, însă s-a înșelat, iar aceasta s-a întors ca un bumerang asupra Moscovei, scrie ziare.com.
Odată cu oprirea livrărilor de gaze naturale ale Rusiei către UE, țara a ajuns într-o fundătură privind acest sector vital de activitate pentru bugetul Kremlinului.
Dacă Europa a cumpărat 170 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în 2021, acest deficit nu poate fi redirecționat prea ușor în altă parte a lumii, în condițiile în care China a luat doar 16,5 miliarde de metri cubi de la Moscova anul trecut, aproximativ 10% din volumul ”absorbit” de bătrânul continent, potrivit unei analize a Institutului de politici strategice din Australia.
Și chiar dacă China își mărește cantitatea de gaze naturale importate din Rusia, Moscova rămâne cu o ”gaură” uriașă la aceste exporturi, care nu mai merg în Europa.
China este un importator important de gaze naturale, dar are diversificată paleta de țări de unde cumpără și este puțin probabil să dorească să crească dependența de vreun partener, în acest sector crucial.
Beijingul importă cantități mari de gaz natural lichefiat din Statele Unite și Australia. Australia a fost cea mai importantă sursă de import de gaze a Chinei din perioada 2020-2021, cu 30,7 milioane de tone de GNL (în conversie, însemnând 42,3 miliarde de metri cubi).
În plus, China are conexiuni de conducte de gaze naturale în Asia Centrală, dintre care cea mai importantă fiind din Turkmenistan. Cererea de gaze a Chinei în 2021 a fost de 367 de miliarde de metri cubi și chiar și cu o creștere semnificativă a importurilor din Rusia, care au fost de 16,5 miliarde de metri cubi în 2021, acestea rămân doar o mică parte din cererea totală a țării.
Gazprom de la un profit record la criză
Experții de la Universitatea Yale din SUA au concluzionat într-un raport al lor că ”perspectivele Rusiei de înlocuire a cumpărătorilor din Europa dincolo de iarnă, sunt extrem de nefavorabile”.
”Rusia nu va avea niciodată putere pe piața de gaze din Asia, cu siguranță, nu se poate compara cu poziția sa dominantă pe care a avut-o în Europa. Pivotarea producției de gaze spre Asia va funcționa, dar nu ca un schimb unu la unu, sub nicio formă”, a spus Nikos Tsafos, expert în politici energetice.
O variantă pe termen lung a Moscovei înseamaă construirea conductei Siberia 2, care leagă Rusia de China, prin Mongolia. Dar, Mongolia a anunțat că s-ar putea ca de-abia în 2024 să înceapă realizarea conductelor, însă terminarea proiectului se va duce spre anul 2030.
Dar și când va fi finalizată, capacitatea ei nu va ajunge decât la 50 de miliarde de metri cubi anual. Să menționăm faptul că Gazprom a avut un profit record în prima jumătate a anului 2022: 41,3 miliarde de dolari din gazele vândute în Europa.
Astfel, oprirea gazelor rusești spre Europa va reprezenta o adevărată lovitură pentru Rusia și pentru Putin, care nu își va mai putea alimenta mașina de război din Ucraina, în lipsa sumelor imense care veneau la buget din vânzarea gazelor.