Putin a autorizat în 2016 o operațiune secretă de susținere a lui Trump, conform unor documente atribuite Kremlinului

  • 15 Iulie 2021 16:39
Putin a autorizat în 2016 o operațiune secretă de susținere a lui Trump, conform unor documente atribuite Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin a autorizat, la o reuniune desfășurată în ianuarie 2016 cu șefii serviciilor secrete și principalii membri ai guvernului, o operațiune secretă de susținere a candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, considerând că o victorie a acestuia ar avantaja Rusia, potrivit unor documente publicate joi de The Guardian și despre care această publicație britanică susține că sunt scurse din interiorul Kremlinului.

Cele trei servicii secrete rusești au primit sarcina să identifice modalități practice de a-l susține pe Trump, conform unui ordin ce pare a fi semnat de Putin.

La momentul desfășurării reuniunii de la Kremlin a Consiliului de securitate națională, pe 22 ianuarie 2016, Trump era favoritul alegerilor primare din Partidul Republican. Un raport pregătit de către departamentul de analiză al președinției ruse recomanda folosirea ''întregii forțe posibile'' pentru o victorie a lui Trump.

Acestuia din urmă i se face în raportul redactat de analiștii ruși o scurtă descriere a profilului psihologic, fiind caracterizat drept ''un individ impulsiv, instabil mintal și dezechilibrat, care suferă de un complex de inferioritate''. Cu toate acestea, din perspectiva Rusiei evocată în raport, el era văzut drept ''candidatul cel mai promițător'', iar o victorie a sa ''va conduce la o destabilizare a sistemului sociopolitic al SUA''.

The Guardian nu spune cum a avut acces la aceste documente, care par să reprezinte o scurgere serioasă și foarte neobișnuită de informații din interiorul Kremlinului, dar susține că servicii secrete occidentale ar avea cunoștință de ele de mai multe luni și le-au examinat cu atenție.

Publicația britanică mai scrie că le-a arătat unor ''experți independenți'' aceste documente și aceștia cred că sunt autentice, fiind invocat drept argument și faptul că abordarea se potrivește cu modul de gândire al Kremlinului asupra chestiunilor de securitate.

Contactat de The Guardian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept o ''mare ficțiune'' ideea că liderii ruși ar fi convenit la o reuniune de la începutul lui 2016 să-l sprijine pe Trump.

Această publicație mai afirmă că respectivele documente cuprind și o aparentă confirmare a faptului că Rusia ar fi deținut potențiale materiale compromițătoare cu Donald Trump în urma ''vizitelor neoficiale pe teritoriul Federației Ruse'' efectuate în trecut de magnatul imobiliar american. Se face astfel referire la ''anumite evenimente'' petrecute în timpul călătoriilor lui Trump la Moscova, detaliate într-o anexă a raportului, care însă nu este clar ce conține.

Autorul acestui raport pare să fie Vladimir Simonenko, șeful departamentului de analiză al Kremlinului, care îi furnizează președintelui Putin materiale analitice și diferite rapoarte, unele întocmite pe baza informațiilor obținute de serviciile secrete. El a prezentat pe 14 ianuarie o sinteză de trei pagini pe acest subiect, cu concluzii și propuneri, după care două zile mai târziu Putin a convocat o reuniune a Consiliului de securitate națională.

La această reuniune, susține The Guardian, au fost evocate mai multe măsuri pe care Kremlinul le-ar putea adopta în fața a ceea ce consideră a fi acțiunile ostile din partea Washingtonului.

Raportul analiștilor ruși identifică și mai multe puncte slabe ale SUA, printre care falia tot mai adâncă dintre stânga și dreapta, starea mass-media sau creșterea sentimentului anti-establishment în perioada administrației Barack Obama. Nu este menționat numele lui Hillary Clinton, adversara democrată a republicanului Trump în 2016, dar este sugerată folosirea resurselor mass-media împotriva principalelor figuri politice ale SUA și tot prin aceste resurse conștientizarea maselor de public, în special a anumitor grupuri.

După reuniunea Consiliului de securitate rus, potrivit unui document separat din cele despre care The Guardian afirmă că au fost scurse din interiorul Kremlinului, președintele Putin a semnat un ordin prin care a dispus crearea unei noi comisii interdepartamentale secrete, coordonate de ministrul apărării, Serghei Șoigu, care să întreprindă pași justificați de rațiunile de securitate națională ale Rusiei și în care fiecare dintre serviciile secrete ruse a primit un rol specific.

The Guardian mai notează că o reuniune a Consiliului de securitate rus a avut loc la acea dată din ianuarie 2016 și ea a fost confirmată public, conform unui comunicat de presă difuzat atunci subiectele discutate fiind economia și Republica Moldova.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău