Putin a aprobat o creștere-record a cheltuielilor pentru forțele armate. Apărarea va înghiți aproape o treime din bugetul național al Rusiei, pentru prima dată din epoca sovietică

  • 29 Noiembrie 2023 15:36
Putin a aprobat o creștere-record a cheltuielilor pentru forțele armate. Apărarea va înghiți aproape o treime din bugetul național al Rusiei, pentru prima dată din epoca sovietică

„Accentul principal este pus pe asigurarea victoriei noastre [în Ucraina]. Armata, capacitățile de apărare, forțele armate, luptătorii – tot ceea ce este necesar pentru front și tot ceea ce este necesar pentru victorie se află în buget”, a declarat Anton Siluanov, ministrul de finanțe, citat de The Times, scrie G4media.ro.

Aprobat de ambele camere ale parlamentului, bugetul de anul viitor permite cheltuirea a 10.700 de miliarde de ruble (110 miliarde Euro) pentru „apărarea națională”; o creștere de trei ori față în 2021, anul înainte ca Putin să ordone invazia la scară largă a Ucrainei. De asemenea, reprezintă o creștere de 70% față de anul acesta și mai mult decât dublul cheltuielilor Kremlinului pentru apărare în 2022.

Comentariul lui Siluanov a fost un ecou al sloganului Uniunii Sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial „totul pentru front, totul pentru victorie”. Cifra este de aproximativ două ori mai mare decât bugetul național anual al Marii Britanii pentru apărare.

Rusia va cheltui anul viitor încă 31 de miliarde Euro pentru serviciile sale de securitate internă, ceea ce va duce cheltuielile totale pentru forțele armate, poliție, garda națională, agențiile de informații și serviciul penitenciar la aproape 40% din întregul buget.

Salariile membrilor serviciilor de securitate vor fi majorate pentru a le menține loialitatea, în timp ce Kremlinul anihilează chiar și cele mai mici semne de disidență. Ultima dată când cheltuielile pentru apărare au reprezentat o treime din buget a fost în 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, potrivit The Moscow Times, un site de știri independent.

Kremlinul a tăiat fondurile pentru sănătate și știință pentru a stimula apărarea. Pentru prima dată de la venirea lui Putin la putere în 2000, cheltuielile Moscovei pentru forțele armate vor fi anul viitor mai mari decât cele pentru cheltuielile sociale. Cheltuielile pentru dezvoltarea asistenței medicale pentru copii vor fi reduse aproape la jumătate, atingând doar 105 milioane Euro. Cu toate acestea, s-au găsit bani pentru propagandă, mass-media controlată de stat urmând să primească puțin peste un miliard de Euro.

Bugetul reprezintă „remilitarizarea în masă a societății rusești”, a declarat Richard Connolly, expert în armata și economia Rusiei la Royal United Services Institute din Londra. „Este vorba de a rezolva războiul din Ucraina și de a fi pregătiți pentru o confruntare militară cu Occidentul la nesfârșit”.

În ciuda unei serii de retrageri umilitoare în Ucraina anul trecut, Rusia a construit linii de apărare masive în sudul țării și încearcă să avanseze în est și nord.

Putin va fi, de asemenea, încurajat de o argumentare în Congresul SUA cu privire la finanțarea suplimentară a Ucrainei, care a redus cantitatea de echipamente militare livrate de cel mai puternic susținător al țării.

În fața sancțiunilor occidentale, Rusia și-a sporit exporturile de energie către țări precum China și India, care au refuzat să condamne războiul său din Ucraina. În această lună, Rusia a stabilit un record pentru livrările zilnice de gaze către China, potrivit Gazprom, gigantul energetic controlat de Kremlin.

Putin a prezentat războiul de 21 de luni ca pe o bătălie sacră împotriva influențelor culturale occidentale „satanice”, cum ar fi căsătoria între persoane de același sex. Marți, el a declarat că Rusia luptă în numele întregii planete împotriva încercărilor americane de dominație globală.

„Țara noastră, lumea rusă, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istorie, este cea care a blocat calea celor care astăzi pretind dominația mondială și exclusivitatea lor. Noi luptăm acum pentru libertatea nu numai a Rusiei, ci a întregii lumi”, a declarat el la o întâlnire a liderilor religioși și a oficialilor militari la Moscova. El le-a îndemnat pe femeile ruse să aibă „șapte sau opt sau mai mulți copii” pentru a depăși problemele demografice ale națiunii.

Curtea Supremă a Rusiei este așteptată să clasifice „mișcarea socială internațională LGBT” ca fiind extremistă, deschizând calea pentru arestarea activiștilor pentru drepturile homosexualilor. Criticii spun că nu există o astfel de mișcare și că demersul Kremlinului are ca scop consolidarea imaginii lui Putin ca apărător al valorilor tradiționale în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale strict controlate din martie. Putin nu a anunțat încă că va candida, dar este de așteptat să o facă în curând – și să obțină cu ușurință un nou mandat de șase ani care îl va menține la putere cel puțin până în 2030.

Oponenții săi din exil nu au anunțat încă o strategie comună pentru alegeri. Unii îndeamnă la boicot, în timp ce alții sunt în favoarea prezentării unui candidat unit al opoziției.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kremlinul să permită prezența la vot a unei figuri autentice de opoziție. Ella Pamfilova, șefa comitetului electoral controlat de stat, i-a descris pe activiștii opoziției drept „gunoaie” și i-a acuzat că iau bani occidentali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău