"Putem deschide de Paște". Optimism moderat în rândul operatorilor de turism din Grecia

  • 24 Februarie 2021 09:44

Informațiile cu privire la progresul vaccinării în Grecia și estimarea că până în luna mai se va atinge o imunitate colectivă de circa 20% - fără a se lua în calcul și imunitatea obținută în urma bolii - a întărit climatul de optimism moderat în rândul operatorilor de turism, scrie cotidianul elen I Efimerida.

Putem deschide de Paște”, a spus un reprezentant din sectorul turistic pentru ziar, luând în calcul, desigur, că totodată vor fi deschise și restaurantele, chiar dacă cu reguli stricte, astfel încât „pachetul” să fie complet. Primii clienți vizați sunt, desigur, cei din turismul intern, mai ales că se estimează că grecii vor evita călătoriile în străinătate și vor opta pentru destinații din țară. A doua țintă, în special pentru operatorii turistici din nordul Greciei, sunt vecinii din Balcani.

Testul PCR și testele rapide luate în calcul pentru turism

Afluxul obișnuit dinspre țările balcanice în perioada Paștelui, mai ales dacă Paștele „cade” în luna mai, este de aproximativ 500.000 de turiști și este evident că dacă totul merge fără probleme, un astfel de val va veni ca o gură de oxigen pentru miile de afaceri turistice din zonă. Pe baza acestui raționament, au fost demarate deja contacte bilaterale, pentru a nu se pierde timp prețios.
 
Ieri, potrivit unor informații, ministrul grec al turismului, Harry Theoharis, a avut o discuție cu omologul său român, iar în luna martie Theoharis va merge în vizită la București pentru a conveni protocoalele cu privire la condițiile în care se vor desfășura aceste deplasări în scop turistic. Dincolo de orice acorduri încheiate pentru certificatele de vaccinare, deosebit de atractivă pare a fi și varianta ca operatorii eleni să acopere o parte din valoarea testului molecular (PCR) care va fi necesar, de ex. oferind servicii suplimentare pentru turiști, în timp ce organizațiile turistice din nordul Greciei se pregătesc să preia inițiativa efectuării de teste rapide la frontierele terestre.
 

România este una dintre cele mai mari cinci piețe pentru Grecia, întrucât în 2019 au venit în Grecia 1,378 milioane de vizitatori români, care au cheltuit în medie 350 de euro de persoană. În plus față de contactele bilaterale care au început în perspectiva Paștelui, se fac planuri și pentru sezonul estival, întrucât școlile din România se închid pentru vacanța de vară pe 15 iunie. Există un interes similar pentru „piața” Bulgariei, cu precizarea că ambele țări au o rată de vaccinare similară cu cea din Grecia.

Turismul rutier este „factorul cheie” pentru veniturile din turism

Concentrarea asupra turismului rutier, în această etapă, este absolut necesară, deoarece „piața” occidentală va întârzia să trimită turiști. Analizând datele din țările care oferă cei mai mulți clienți (Regatul Unit, Germania, Franța, Italia, Olanda), estimarea este că această „piață” se va deschide abia din iunie. Este relevant faptul că până în prezent rezervările sunt zero.
 

În paralel cu pregătirile pentru acest sezon foarte critic, în care ținta încasărilor este de cel puțin 9 miliarde de euro - adică aproximativ 50% din veniturile din 2019 - toate agențiile așteaptă cu nerăbdare deciziile ministeriale pentru două „instrumente” financiare importante: subvenționarea costurilor fixe și subvenționarea împrumuturilor de afaceri. Fără îndoială, pierderea de 14 miliarde de euro în sezonul trecut a deschis multe „răni” în sectorul turistic și, așa cum spun mulți dintre cei care activează în domeniu, de aceste programe va depinde supraviețuirea multor companii și a multor locuri de muncă.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău