Purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre posibilitatea unei ciocniri între Rusia și Turcia în Siria

  • 14 Octombrie 2019 16:00
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre posibilitatea unei ciocniri între Rusia și Turcia în Siria

Rusia nu ar dori nici măcar să se gândească la posibilitatea unei ciocniri militare între forțele ruse și turce în Siria, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că Moscova este în contact regulat cu Ankara, inclusiv la nivel militar, potrivit RIA Novosti și Reuters, preluat de AGERPRES.

'Nici nu am vrea să ne gândim la o astfel de variantă. Exist suficiente legături între militarii noștri', a spus Peskov, întrebat de ziariști acreditați la Kremlin dacă există pericolul ca Federația Rusă să fie atrasă într-un conflict cu Turcia pe teritoriul Siriei, notează RIA Novosti în pagina sa electronică.

Declarația intervine după ce liderii kurzilor sirieni au anunțat că un acord cu guvernul sirian, negociat prin medierea Rusiei, se concentrează în prezent asupra desfășurării trupelor siriene de-a lungul frontierei cu Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat presei că Moscova a avertizat deja toate părțile implicate în conflictul sirian, pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la escaladarea situației sau deteriora un proces politic și așa fragil în Siria.

În cursul aceleiași conferințe de presă, Dmitri Peskov a fost întrebat dacă Rusia nu consideră că a venit timpul ca Turcia să plece din Siria din moment ce obiectivul înfrângerii grupării jihadiste Statul Islamic a fost îndeplinit. Peskov a spus că el nu poate răspunde la această întrebare, remarcând: 'Doar militarii pot da un răspuns', conform agenției de presă ruse citate.

Din 9 octombrie, Turcia, cu sprijinul unor facțiuni ale rebelilor sirieni antiregim pe care ea le susține, a declanșat o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva unei miliții kurde Unitățile de Protecție Populară (YPG), considerată de Ankara drept organizație 'teroristă'.

În fața avansării forțelor turce, kurzii au anunțat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru desfășurarea armatei siriene în apropiere de frontieră 'în sprijinul Forțelor Democratice Siriene (FDS)', principala alianță a combatanților kurzi și arabi, dominată de YPG.

Potrivit cotidianului apropiat puterii siriene Al-Watan, acordul prevede 'intrarea armatei siriene în orașele Manbij și Ain al-Arab (numele arab al Kobane), situate în nordul Siriei și care s-ar putea afla în vizorul Turciei.

Acordul încheiat de kurzi cu Damascul în cadrul unei medieri ruse urmărește în primul rând desfășurarea forțelor guvernamentale în nordul Siriei și amână discuțiile politice între cele două părți pentru o dată ulterioară, au precizat luni lideri ai kurzilor sirieni. Aceasta este o 'măsură de urgență' pentru a stopa avansarea trupelor turcești, a declarat un responsabil kurd Aldar Xelil, citat de Reuters.

YPG s-a întors către Damasc după retragerea unei părți a forțelor americane din zonă, ceea ce a deschis calea acestei intervenții a Turciei. Washingtonul a anunțat duminică retragerea întregului său contingent de 1.000 de soldați.

În condițiile în care armata siriană se pregătește să ia poziție în zona de frontieră cu Turcia, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a minimalizat luni riscul unor confruntări cu forțele siriene.

'Când americanii au abandonat regiunea și au dat undă verde ofensivei turce, am fost nevoiți să căutăm o altă cale, cea a discuțiilor cu Damascul și Moscova, pentru a găsi o cale de ieșire și de a opri aceste atacuri turcești. Acesta este un acord militar preliminar. Aspectele politice nu au fost discutate și vor fi luate în dezbatere mai târziu', a confirmat la rândul său Badran Jia Kurd, membru al administrației kurde.

Îndelung marginalizați și victime ale discriminării de către puterea centrală de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în regiunile vaste din nord și nord-estul Siriei, profitând de conflictul declanșat în 2011, notează AFP.

Damascul refuză această autonomie și, în trecut, regimul i-a catalogat chiar 'trădători' pe combatanții kurzi pentru alianța lor cu Washingtonul, care a susținut forțele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău