PUN | Procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue

  • 31 August 12:53
PUN | Procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue

Partidul „Unității Naționale” (PUN) a venit cu o declarație, în contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române.

Potrivit formațiunii, procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue, la peste trei decenii de la data revenirii ei în circuitul oficial.

„Eforturile instituționale și inițiativele particulare care s-au făcut în acest răstimp, dublate de un sprijin constant și consistent din partea Statului Român, nu au fost suficiente pentru răspândirea și întrebuințarea ei îndestulătoare pe teritoriul Republicii Moldova. În unele regiuni geografice, cum ar fi autonomia găgăuză și municipiul Bălți, limba română are o circulație deficitară. O situație similară se înregistrează în spațiul audiovizual, dominat de programe în limba rusă.
Într-un mod la fel de revoltător, Parlamentul Republicii Moldova refuză de mai mulți ani să introducă în textul Constituției denumirea corectă a limbii oficiale, limba română, deși o decizie în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională încă în anul 2013”, se arată într-un comunicat al PUN. 

În același timp, reprezentanții partidului susțin că înverșunarea cu care anumite grupări politice blochează folosirea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova trădează importanța strategică a acestei probleme.

„Dincolo de aspectele sale culturale, limba română marchează pentru noi o graniță geopolitică dintre Occident și spațiul euroasiatic. Luptând pentru limba română, vom lupta pentru ancorarea noastră în civilizația europeană, căreia îi aparținem din punct de vedere istoric.
Astăzi, de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, Partidul Unității Naționale aduce un omagiu tuturor luptătorilor pentru această cauză. Cinstim efortul și sacrificiul celor care au menținut viu graiul românesc în Basarabia și pe întreg cuprinsul spațiului românesc, nelăsându-l să dispară, în cele mai grele perioade ale poporului nostru”, au declarat reprezentanții PUN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău