Publicista franceză Sandrine Treiner: „Se observă o descreștere enormă a audienței presei scrise, iar același lucru se întâmplă în televiziune. Doar radioul își menține poziția fermă”

  • 15 Noiembrie 2023 13:57
Publicista franceză Sandrine Treiner: „Se observă o descreștere enormă a audienței presei scrise, iar același lucru se întâmplă în televiziune. Doar radioul își menține poziția fermă”

Pluralismul de opinii este o condiție a democrației pentru combaterea propagandei care are drept scop divizarea societății, iar faptul că unele instituții mass-media au fost sancționate pentru propagarea de știri false este o necesitate de prezervare a statului de drept. Opinia a fost exprimată de jurnalista și publicista franceză Sandrine Treiner în cadrul unei dezbateri publice la Alianța Franceză din Chișinău, transmite Radio Chișinău.

În ultimii ani, Franța a trecut prin mai multe schimbări sociale de formare a opiniei publice. Instituțiile media care au înțeles rapid revoluția presei în format digital, s-au reorganizat și au schimbat formatul în funcție de necesitatea consumatorului de informați.

Rapiditatea și veridicitatea informațiilor a contat cel mai mult în cristalizarea erei digitalului, a spus jurnalista franceză, Sandrine Treiner:

„Instituțiile mass-media sunt în proces de restructurare pentru a înțelege lumea nouă de care ei au nevoie ca să lucreze. Dacă vorbesc de țara mea (n.r. Franța), a fost o perioadă când am putut observa o descreștere enormă a audienței presei scrise, printre care cele mai prestigioase ziare franceze, Le Monde, Le Figaro, etc. Același lucru se întâmplă în televiziune. Doar radioul își menține poziția fermă, în baza sondajelor făcute s-a arătat că oamenii au mai multă încredere în sunet, în Radio, și sunt conștienți că imaginea este periculoasă”, a spus Sandrine Treiner.

Sandrine Treiner nu consideră că e o marginalizare a opiniei publice faptul că în perioada stării de urgență din Rep. Moldova au fost interzise șase posturi de TV pentru că promovează falsuri, exemplificând prin existența rețelelor de socializare care nu împiedică pluralismul de idei și opinii în spațiul public.

Totodată, experta amintește de începutul stării de urgențe care a fost declanșată în Franța acum câțiva ani după un atac terorist, în urma căruia au fost interzise mai multe libertăți publice, precum dreptul de a manifesta pentru anumite cauze sociale. Ceea ce era o situație fără precedent într-o țară precum Franța, a subliniat  Sandrine Treiner:

„Propaganda operată din exterior pe teritoriul francez care vizează să fractureze societatea e cu totul altceva. Acum noi ne confruntăm cu propaganda totalitarismului și cu armele democrației, încercăm să găsim (mass-media) o poziție, la care societatea nu este aliniată”, a declarat Sandrine Treiner.

Sandrine Trainer este jurnalistă și fostă directoare la Radio France Culture. Ea este și documentaristă, fiind autoare a mai multor eseuri despre dezinformarea și informarea  la momentul revenirii războaielor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău