Publicație germană, despre vizita lui Olaf Scholz la Chișinău: „O călătorie delicată în Republica Moldova - o țară între influența Rusiei și aderarea la UE”

  • 21 August 10:17
Publicație germană, despre vizita lui Olaf Scholz la Chișinău: „O călătorie delicată în Republica Moldova - o țară între influența Rusiei și aderarea la UE”

Cancelarul german, Olaf Scholz, este așteptat, astăzi, 21 august, într-o scurtă vizită în Republica Moldova.

Potrivit programului anunțat de Președinție, cancelarul Olaf Scholz va ajunge seara la Chișinău. La ora 17:00, el va avea o întrevedere tete-a-tete cu președinta Maia Sandu, după care cei doi lideri vor susține o conferință de presă comună. 

De asemenea, Olaf Scholz se va întâlni cu premierul Dorin Recean, după cum anunță într-un comunicat de presă Guvernul federal german, care precizează că discuțiile cu oficialii moldoveni vor viza relațiile bilaterale și problemele politicii de securitate. De asemenea, vor fi abordate efectele războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, precum și sprijinul german în procesul de aderare a țării la Uniunea  Europeană.

Publicația Tagesspiegel scrie despre „o călătorie delicată a lui Scholz în Republica Moldova: o țară între influența Rusiei și aderarea la UE”. Se va discuta despre politica de securitate și despre Europa, dar este mult mai important să fie limitată puterea oligarhilor criminali în această țară, spune un expert, citat de publicație. Cu o populație de doar 2,6 milioane de locuitori și fiind o țară săracă, Republica Moldova a devenit importantă, odată cu declanșarea războiului rus de agresiune, datorită locației sale între România și Ucraina, notează cotidianul german.

Cancelarul Olaf Scholz vizitează Republica Moldova în prima sa călătorie după vacanța de vară, anunță portalul Stern, precizând că este prima vizită bilaterală a unui șef de guvern german la Chișinău în ultimii doisprezece ani. Din luna iunie, micul stat situat între România și Ucraina, se află în negocieri oficiale de aderare la Uniunea Europeană, mai scrie Stern. Portalul face referire la situația regiunii separatiste pro-ruse din estul Republicii Moldova și la faptul că țara continuă să fie expusă încercărilor rusești de destabilizare. Germania sprijină, de asemenea, Republica Moldova prin reforme în sectoarele economice și de apărare, notează publicația.

Amintim că vizita lui Olaf Scholz în Republica Moldova are loc la 12 ani, după cea efectuată de fostul cancelar german Angela Merkel. Olaf Scholz a fost în Republica Moldova anul trecut cu ocazia Summitului Comunității Politice Europene, iar președinta Maia Sandu a fost în luna mai curent în vizită la Berlin unde a fost primită de cancelarul german.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău