PSRM și blocul ACUM își mențin pozițiile privind votarea unor proiecte de legi în Parlament

  • 11 Aprilie 2019 08:33
PSRM și blocul ACUM își mențin pozițiile privind votarea unor proiecte de legi în Parlament

Partidul Socialiștilor și blocul ACUM rămân deocamdată pe aceleași poziții lansate anterior privind discuțiile în jurul votării unor proiecte de legi în Parlament. În timp ce blocul ACUM insistă pe propria ofertă și spune că proiectele de dezoligarhizare pot fi votate fără a crea nemijlocit o majoritate parlamentară, PSRM spune că acest lucru nu poate fi făcut și este necesar mai întâi să fie create instrumentele instituționale. Pozițiile PSRM și ACUM au fost explicate de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea și deputatul ACUM Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Bogdan Țîrdea spune că PSRM este de acord cu lupta împotriva oligarhiei, dar insistă pe faptul ca acest lucru să se întâmple „în parametrii statului de drept”, adică după ce va fi ales președintele Parlamentului și după ce vor fi formate organele legislativului pentru a avea instrumentele necesare de conducere împreună cu blocul ACUM.

Bogdan Țîrdea s-a arătat nemulțumit de faptul că blocul ACUM a înaintat o ofertă care presupune alegerea atât a președintelui legislativului, cât și a șefului executivului din partea acestei formațiuni, iar PSRM ar trebui doar să susțină fără să aibă implicare corectă, ceea ce nu i se pare corect. „Voi la întâlnirile noastre nu veniți, oferta voastră este că voi formați tot guvernul, vă luați prim-ministrul, speakerul, iar noi să stăm în opoziție și să vă votăm toate inițiativele voastre. Vă pare asta rațional?”, întreabă Bogdan Țîrdea. Socialistul spune că cea mai mare problemă în comunicarea cu blocul ACUM constă în mecanism.

Igor Munteanu reproșează socialiștilor că în ultima ofertă făcută publică nu incluse deloc aspecte juridice și nici lupta antioligarhică. În plus, deputatul spune că poziția blocului rămâne de a nu face o coaliție cu PSRM din motiv că diferențele dintre cele două formațiuni sunt foarte mari. Dar parlamentarul spune că ar exista posibilitatea unor voturi tehnice comune ale PSRM și ACUM.

Totodată, Igor Munteanu spune că blocul ACUM insistă pe repornirea ședinței inaugurale a Parlamentului pentru ca în cadrul legislativului să se poată purta discuții pe platforma parlamentară. De asemenea, blocul ACUM insistă pe oferta pe care a lansat-o anterior – pachetul de proiecte privind dezoligarhizarea statului care spune că poate fi votat în lipsa unui președinte de legislativ și în lipsa unei majorități parlamentare.

Partidul Socialiștilor invită pentru joi, 11 aprilie, blocul Politic ACUM, în sala 508 a anexei Parlamentului, cu începere de la ora 11.00, „pentru a discuta formarea majorității parlamentare, constituirea coaliției de guvernare și învestirea unui nou guvern funcțional pentru Republica Moldova și cetățenii săi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău