PSRM reacționează la proiectul de lege al PAS privind schimbarea modalității de numire a directorului CNA

  • 11 August 2021 17:55
PSRM reacționează la proiectul de lege al PAS privind schimbarea modalității de numire a directorului CNA

Partidul Socialiștilor consideră că numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la Centrul Național Anticorupție (CNA), reprezintă o politizare și subordonare politică a acestora, un control politic asupra justiției. Reacția PSRM vine după ce deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au propus ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, PSRM menționează că „societatea își dorește anume depolitizarea acestora, astfel că ele să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă. Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos, de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid”.

Potrivit PSRM, astfel de inițiative, care ar arunca Republica Moldova cu câțiva ani în urmă, trebuie să fie consultate pe larg în societate și, înainte de a primi votul deputaților, trebuie să fie expertizate de Comisia de la Veneția.

„Noi vom insista pe necesitatea păstrării independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță. În acest sens, vom utiliza tot instrumentarul democratic pentru a apăra independența justiției și ne vom opune capturării statului în mod repetat” se arată în comunicatul PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău