PSRM propune indexarea pensiei de 2 ori pe an și revenirea la vârsta de pensionare anterioară

  • 15 Martie 2017 18:07
PSRM propune indexarea pensiei de 2 ori pe an și revenirea la vârsta de pensionare anterioară

Partidul Socialiștilor propune indexarea pensiei de două ori pe an, nu o dată cum este în prezent, dar și revenirea la vârstele de pensionare anterioare: 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Propunerile se regăsesc într-o inițiativă legislativă a președintelui Igor Dodon, prezentată miercuri, 15 martie, de către un grup de deputații socialiști, transmite IPN.

Deputatul Vladimir Odnostalco a declarat la o conferință de presă că indexarea pensiilor pe 1 aprilie va fi doar de 6,4% și acest lucru se întâmplă în condițiile în care cresc prețurile pentru serviciile medicale, pentru produsele alimentare, dar și altele de primă necesitate. Potrivit lui, din cei circa 600 de mii de pensionari 90% au pensia minimă, care nu acoperă minimul de existență.

Deputatul Victor Sorocean a menționat că proiectul propus de președinte prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, cu cel puțin 20% anual. Prima indexare urmează să fie efectuată pe 1 aprilie, iar cea de-a doua pe 1 octombrie. Deputatul a mai spus că încă din 2015 PSRM a înaintat o inițiativă legislativă similară, însă aceasta așa și nu a fost inclusă pe agenda parlamentară.

Deputatul Vlad Batrîncea a declarat că proiectul prevede ca pensiile minime să acopere cel puțin minimul de existență, care astăzi reprezintă 1300 de lei. O altă propunere ține de repartizarea fondului de pensii echitabil, astfel încât indexarea să fie efectuată gradual, în funcție de mărimea pensiei. Cu cât este mai mare pensia, procentul de indexare să fie mai mic și invers.  De exemplu, în cazul pensionarilor cu pensii mici să se aplice indexarea cu 20%, iar în cazul celor care au pensii de 5-10 mii de lei, să fie aplicat un procent mai mic, astfel fiind asigurată echitatea socială.

Socialiștii mai spun că, reieșind din inacțiunile guvernării și din condițiile în care pensionarii sunt nevoiți să supraviețuiască, se creează impresia că are loc un genocid social, iar autoritățile vor să scape de bătrâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău