PSRM l-a informat pe Vasnețov despre proiectul de lege care legiferează prezența trupelor ruse de ocupație în Transnistria (Revista presei)

  • 05 Mai 2022 09:21
PSRM l-a informat pe Vasnețov despre proiectul de lege care legiferează prezența trupelor ruse de ocupație în Transnistria (Revista presei)

Transnistria, pe agenda propagandei ruse de război, scrie Veridica. Pentru Rusia, controlul sudului Ucrainei ar însemna și accesul la Transnistria. Interesul Moscovei pentru joncțiunea cu teritoriul separatist pe care are cantonați 1.500 de militari – recunoscut de curând de un important responsabil al armatei ruse – pune recentele explozii din Transnistria într-o perspectivă îngrijorătoare. Oficialii Kremlinului au acuzat Ucraina pentru atacuri, reluând teza oprimării populației rusofone, folosită ca pretext pentru invadarea Ucrainei. Analiștii occidentali consideră însă mai plauzibilă versiunea președintelui Moldovei. Maia Sandu a declarat că exploziile care au vizat antenele de retransmisie a posturilor de radio rusești și sediul Serviciului de securitate din Tiraspol sunt acțiuni ale susținătorilor trasnistreni ai războiului care vor destabilizarea regiunii.

Rusia provoacă tensiuni în Transnistria. Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei atribuie Federației Ruse amenințările cu bombe din regiunea transnistreană pentru a provoca tensiuni, informează portalul Anticorupție. Miercuri, pretinsul minister al afacerilor interne din Tiraspol a anunțat că pe adresele de e-mail ale unor instituții transnistrene au fost trimise mesaje anonime despre bombe instalate în clădiri. Toate stațiile auto, judecătoriile din Tiraspol și Bender, administrațiile din Râbnița și Bender, mai multe școli din Slobozia și Râbnița au primit asemenea mesaje. În urma verificărilor clădirilor, s-a constatat că aceste amenințări au fost false. Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a calificat aceste aceste acțiuni drept „provocări regretabile”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a vorbit într-un interviu pentru buletinul de politică externă al FES/APE despre dialogul pe care îl are în prezent cu Tiraspol în condițiile invaziei Rusiei în Ucraina. El a mai vorbit și despre fobiile stângii din Republica Moldova în privința României și despre posibilul rol pe care România l-ar putea juca pe viitor în formatul 5+2 de negocieri din cadrul dosarului transnistrean.

PSRM l-a informat pe Vasnețov despre proiectul de lege care legiferează prezența trupelor ruse de ocupație în Transnistria, titrează Deschide.MD. În timp ce o treime din teritoriul R. Moldova este ocupat ilegal de Rusia, conducerea Partidului Socialiștilor informează ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, despre inițiativele legislative privind consolidarea statutului de neutralitate a statului. Mai exact, este vorba despre proiectul deputaților comuniști și socialiști care are drept scop legiferarea prezenței trupelor ruse în regiunea transnistreană. Publicația  menționează că unica inițiativă legislativă cu care a venit PSRM în ultima perioadă este cea care propune „interzicerea desfășurării trupelor și armelor străine pe teritoriul R. Moldova, cu excepția celor care aparțin Federației Ruse”.

Ziarul de Gardă publică un reportaj din Găgăuzia, despre războiul din Ucraina, constatând că toate tezele născute la Kremlin sunt preluate și răspândite în partea de sud a R. Moldova. Convingerile oamenilor se datorează conținutului media pe care-l urmăresc, susțin experții care monitorizează modul în care posturile TV, extensiuni ale canalelor TV de la Moscova, reflectă invazia din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău