PSRM are cei mai mulți președinți de raioane. PAS nu a reușit să fortifice victoria în consiliile de nivelul II

  • 23 Decembrie 2019 13:49
PSRM are cei mai mulți președinți de raioane. PAS nu a reușit să fortifice victoria în consiliile de nivelul II

Partidul Socialiștilor a reușit să obțină conducerea în cele mai multe consilii raionale, urmat de Partidul Democrat. Cele două partide s-au aliat neoficial și la nivel local. Deși Blocul ACUM a câștigat majoritatea în 11 raioane, la alegerile locale din octombrie, are doar 3 președinți. Datele au fost sintetizate de Asociația pentru Democrație Participativă.

În 18 din cele 32 de raioane, președinte a fost ales un reprezentant al socialiștilor, chiar dacă partidul a obținut victoria doar în 14 raioane. PSRM-ului îi mai revin 28 de vicepreședinți.

Partidul Democrat conduce 10 consilii raionale și au 25 de vicepreședinți, deși au obținut majoritatea doar în 6 unități administrative.

Aceste rezultate arată că între democrați și socialiști există o coaliție și la nivel central, și la nivel local, chiar dacă aceste partide nu au oficializat-o, constată directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan:

„Vedem că, la nivel local, ei s-au organizat, au creat aceste coaliții și datorită coalizării lor, au reușit să-și promoveze reprezentanții în funcții de conducere. Noi am văzut că această coalizare a democraților și socialiștilor a avut loc și la nivel parlamentar”, a spus Igor Boțan.

Blocul ACUM a obținut majoritatea relativă în 11 raioane, însă s-a ales cu doar trei președinți – doi de la Platforma DA și unul de la PAS. Blocului îi mai revin 12 vicepreședinți în consiliile raionale. Acest paradox s-a creat din cauza lipsei de negocieri la nivel local, consideră Igor Boțan.

„Acest lucru arată cât de importantă a fost coalizarea pentru că Blocul Acum a obținut al doilea rezultat după Partidul Socialiștilor, dacă ne referim la votul și suportul cetățenilor, dar pentru că nu a putut fi parte a unor coaliții la nivel local, iată are acest rezultat”, a precizat Boțan.

 Socialiștii au coalizat cu democrații în 23 de consilii raionale. PSRM și Blocul ACUM au votat împreună, în 14 raioane. În nouă consilii de nivelul doi s-au aliat reprezentanții PSRM, PD și cei ai Blocului ACUM. În cinci cazuri, au participat la vot doar membrii Platformei DA. PPDA a mai votat separat față de colegii din PAS, la Sângerei, în favoarea unui președinte de raion democrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău