PSRM a protestat față de scumpirea serviciilor medicale. Depuații vor înainta o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății

  • 23 Februarie 2017 12:27
PSRM a protestat față de scumpirea serviciilor medicale. Depuații vor înainta o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății moldova.org

Câteva zeci de susținători ai  Partidului Socialiștilor au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății față de scumpirea serviciilor medicale. Aceștia au catalogat recenta majorare a tarifelor la serviciile medicale drept „criminală” și un act de „genocid împotriva populației, care se află sub pragul sărăciei”.

Deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a anunțat cu această ocazie că vineri, pe 24 februarie, grupul parlamentar al PSRM va înainta o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Ruxandra Glavan.

„Chiar și chemarea ambulanței va costa120 de lei. Este un adevărat genocid”, a declarat el presei.

În replică, Ministerul Sănătății a difuzat o declarație în care se menționează că 86 la sută din cetățenii Republicii Moldova, care dețin polițe de asigurare medicală, vor beneficia în continuare de servicii medicale gratuite și medicamente compensate.

Cât privește persoanele cu venituri mici sau care nu au un loc de muncă, Ministerul Sănătății precizează că acestea sunt asigurate de Guvern.

De asemenea, autoritățile precizează că, potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Aceasta ar fi măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume.

Amintim, însă, că avocatul poporului, Mihai Cotorobai s-a autosesizat în legătură cu scumpirea considerabilă a serviciilor medicale.  Ombudsmanul consideră că majorarea tarifelor îi va afecta nu doar pe cetățenii care nu au poliță de asigurare medicală, dar și pe cei care dispun de ea.

„Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității”, crede Mihai Cotorobai, amintind că și fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău