Provocările generate de noul context de securitate din regiune, discutate de către prim-ministra Natalia Gavrilița cu vicepreședinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt

  • 07 Mai 16:09
Provocările generate de noul context de securitate din regiune, discutate de către prim-ministra Natalia Gavrilița cu vicepreședinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt

Provocările generate de noul context de securitate din regiune au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu vicepreședinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt. Oficialii au accentuat că războiul din Ucraina are un impact socio-economic puternic  asupra Republicii Moldova, iar pentru a acoperi nevoile urgente și a menține stabilitatea financiară, țara noastră trebuie să obțină acces la finanțare rapidă și suficientă, potrvit unui comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.

Prim-ministra a apreciat asistența acordată de partea germană pentru gestionarea crizei refugiaților, dar și organizarea, la Berlin, a conferinței „Moldova Support Platform”. Pachetul de sprijin oferit țării noastre de comunitatea internațională implică resurse financiare - granturi și credite pentru atenuarea consecințelor războiului și realizarea unor proiecte de dezvoltare în domeniile prioritare, se precizează în comunicat. 

Șefa Executivului a subliniat că autoritățile rămân concentrate pe implementarea reformelor care vor îmbunătăți viața cetățenilor, inclusiv la nivel regional, o atenție sporită fiind acordată, în acest sens,  colaborării dintre Guvern și autoritățile publice locale. Recent, a fost lansat programul național de dezvoltare locală „Satul European” prin care vor fi sprijinite proiectele de infrastructură - construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, renovarea grădinițelor, școlilor, precum și dezvoltarea afacerilor locale. 

Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că proiectul nostru de țară rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană: „Dorința moldovenilor de a face parte din UE a fost exprimată prin mandatul oferit la alegeri. Vom continua să facem reforme acasă – reforme, care știm că sunt bune pentru oameni și care ne vor duce spre Uniunea Europeană”.

La rândul său, Katrin Göring-Eckardt, a reiterat sprijinul țării sale pentru parcursul european al Republici Moldova și a subliniat că Republica Federală Germană va ajuta în continuare țara noastră să-și consolideze reziliența. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău