Provincia siriană Idlib, în centrul noii runde de negocieri de la Astana

  • 28 Noiembrie 2018 12:54
Provincia siriană Idlib, în centrul noii runde de negocieri de la Astana

Emisari ai Iranului, Rusiei și Turciei au demarat miercuri, la Astana, o nouă rundă de negocieri asupra Siriei, cu accent pe situația din provincia Idlib, din nord-vestul acestei țări, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului, informează AFP.

Delegații ale guvernului și opoziției siriene participă de asemenea la negocieri, prevăzute să dureze două zile, potrivit unui comunicat al ministerului. Pe lângă situația din Idlib, discuțiile ar urma să vizeze condițiile pentru întoarcerea de refugiați și strămutați, precum și reconstrucția de după conflict, adaugă ministerul.
 
Națiunile Unite vor fi reprezentate de trimisul special pentru Siria, Staffan de Mistura, care va părăsi această funcție la sfârșitul lui noiembrie. Provincia Idlib, ultim mare bastion al insurgenților și jihadiștilor în Siria, face din septembrie obiectul unui armistițiu negociat între Moscova, aliată a regimului de la Damasc, și Ankara, susținătoarea tradițională a insurgenților.
 
Însă duminică Rusia a întreprins în regiunea Idlib lovituri aeriene - primele în mai mult de două luni - împotriva pozițiilor 'teroriste', ca represalii la un presupus atac chimic comis, potrivit Damascului, la Alep, în provincia vecină. Înființarea unei 'zone demilitarizate' în Idlib a făcut obiectului unui acord încheiat la 17 septembrie între Moscova și Ankara, pentru a evita o ofensivă de mare amploare a regimului contra regiunii.
 
Acordul trebuia să intre în vigoare la mijlocul lui octombrie, însă punerea lui în aplicare s-a lovit de refuzul jihadiștilor de a părăsi această zonă-tampon. De atunci, regiunea este de mai multe săptămâni scena unor bombardamente și confruntări sporadice între forțele regimului și jihadiști. Dominați de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), provenită din fosta ramură a Al-Qaida în Siria, jihadiștii controlează circa 70% din această viitoare 'zonă demilitarizată', potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
 
Noua rundă de negocieri, care trebuie să se încheie joi, este a 11-a de la lansarea, la începutul lui ianuarie 2017, a procesului de la Astana, patronat de Rusia, Iran - alt aliat al regimului de la Damasc - și Turcia. Procesul de la Astana a ilustrat rolul esențial al Moscovei, a cărei intervenție militară, în septembrie 2015, i-a permis regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, pe atunci în situație foarte rea, să o schimbe în favoarea sa.
 
Acest proces a eclipsat negocierile patronate de ONU, incapabilă să găsească o soluție la războiul care s-a soldat din martie 2011 și până acum cu peste 350.000 de morți. SUA au asistat uneori ca observatori, însă reprezentantul special al Washingtonului pentru conflictul sirian, James Jeffrey, a precizat săptămâna trecută că nu SUA nu vor participa la această rundă.
 
Sursa: AGERPRES
 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău