ProTV | PD – de pe frontul guvernării, pe cel al opoziției (Revista presei)

  • 19 Iunie 2019 09:33
ProTV | PD – de pe frontul guvernării, pe cel al opoziției (Revista presei)

Revista presei - 19 iunie.

Presa de la Chișinău relatează despre ultimele decizii luate ieri în ședința Parlamentului, când s-au votat mai multe modificări importante ale legislației naționale.

Între acestea se numără abrogarea legii privind cetățenia prin investiții, stabilirea datei alegerilor locale pentru 20 octombrie, acordarea mai multor prerogative șefului statului în ceea ce privește SIS și SPPS, precum și crearea unei comisii speciale în Parlament care să investigheze modul cum au acționat Curtea Constituțională și Procuratura Generală în perioada dualității de putere de la Chișinău.

ProTV relatează cum ”De pe frontul guvernării, pe cel al opoziției, democrații s-au pomenit cu propunerile respinse. Proiectul care prevede alocații de 200 de lei pentru copii și ideea PD de a crea o comisie care să investigheze finanțările de peste hotare ale partidelor din țară nu au fost incluse pe ordinea de zi”.

"NU dam SIS-ul nimănui. Decapitarea SIS era o chestie de urgenta, pentru că în fruntea instituției era un element oligarhic", dă asigurări deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, citat tot de Pro TV. ”Noul director la SIS va fi agreat între președinție și majoritatea parlamentara. Așa e în Romania, de exemplu. Așa e democratic. Checks and balances se numește. Nimeni nu are putere absolută și toți se consultă pentru a avea o soluție acceptabilă”, explică deputatul.

Pe de altă parte, Publika TV notează că PAS și PPDA vor ca Serviciul de Informații și Securitate să treacă în subordinea președintelui țării, Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Rusiei. Tot el va fi cel care va propune candidatura directorului SIS. Deputații PDM au atenționat că trecerea SIS în subordinea președintelui Igor Dodon, care recunoaște deschis că reprezintă interesele Federației Rusiei, este o decizie care pune în pericol securitatea statului, notează sursa citată.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național: „Ca și cea veche, noua guvernare adoptă legi ajustate la interese politice de moment. Deși vorbesc cu patos despre „puci constituțional”, ei îndreaptă „oiștea” legii, a Constituției, doar în direcția care le convine”, cu referire la faptul că majoritatea parlamentară PSRM – „ACUM” a votat pentru trecerea SIS în subordinea lui Igor Dodon.

O comisie de anchetă, creată în Parlament, va investiga „tentativa de puci anticonstituțional a PD, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”, scrie jurnal.md. Deputații PD s-au arătat nedumeriți și nemulțumiți de crearea unei asemenea comisii. Și dacă atunci când se aflau la putere au creat o comisie de anchetă în cazul Open Dialog și cereau pușcărie pentru liderii opoziției, acuzându-i de trădare de patrie, acum PD a „realizat” că Parlamentul nu are dreptul să investigheze asemenea lucruri, mai notează jurnal.md.

TV8 îl citează pe deputatul socialist, Grigore Novac. El este de părere că parlamentarul democrat Sergiu Sîrbu a scris de pe laptopul lui nu doar sesizările către Curtea Constituțională referitor la formarea majorității, dar lasă să se înțeleagă că și hotărârile Înaltei Curți tot de pe acel laptop au fost scrise. Declarația a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Adevărul scrie că deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu, a ținut un discurs incendiar de la tribuna Parlamentului, în luarea sa de cuvânt la subiectul privind constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind așa numita tentativă puciului anticonstituțional. „Noi am spus clar că PD-ul și Plahotniuc sunt partid responsabil de uzurpatea puterii de stat. Noi am spus că este dictatură și instituțiile statului de drept sunt captive. Vreți opoziție? Opoziție o să aveți la închisoare. Toți oamenii care sunt responsabili de uzurparea puterii de stat vor trebui să facă închisoare”, a afirmat Octavian Țîcu, citat de Adevărul.

Parlamentul a abrogat în prima lectură, Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Autorii proiectului au motivat că prezenta lege ar putea să fie folosită de cei implicați în furtul miliardului și reprezintă o amenințare la adresa securității statului. În cazul cetățeniilor acordate în conformitate cu această lege, vor fi efectuate verificări și, dacă beneficiarii nu prezintă riscuri pentru securitatea statului, vor păstra cetățenia, scrie Anticorupție.md.

Igor Dodon afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă că întotdeauna a spus că susține construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. ”Eu tot timpul, întotdeauna am spus că eu susțin construcția acestui gazoduct. Și reconfirm această poziție, noi avem nevoie de această conexiune pentru a diminua riscurile tranzitului prin Ucraina. Eu cred că rușii tot înțeleg, pentru că același gaz rusesc care este foarte mult în Europa acum, dacă nu va fi de la români, tot rusesc o să fie, dar o să vină pe gazoductul celălalt. Se fac schimburi. De exemplu, România ia un volum de gaz la intrarea de la frontiera dinspre Uniunea Europeană, dinspre Ungaria și nouă ne dau gazul lor din partea aceasta”, a declarat Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău