Protestele „Vestelor Galbene” | Ce spune președintele francez Emmanuel Macron despre cele 11 persoane care și-au pierdut viața

  • 28 Ianuarie 2019 19:47
Protestele „Vestelor Galbene” | Ce spune președintele francez Emmanuel Macron despre cele 11 persoane care și-au pierdut viața

Președintele Emmanuel Macron a deplâns luni, la Cairo, că '11 persoane și-au pierdut viața' de la începutul crizei sociale a 'vestelor galbene' în Franța, însă a subliniat că niciuna 'nu a fost victimă a forțelor de ordine', relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Regret că 11 dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în timpul acestei crize (...). În cele mai multe cazuri ei și-au pierdut viața din cauza prostiei umane, însă niciunul dintre ei nu a fost victima forțelor de ordine', a declarat șeful statului francez în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

De la jumătatea lunii noiembrie, zeci de mii de persoane au protestat în Franța împotriva politicilor sociale și fiscale ale președintelui Macron. Aceste demonstrații au fost deseori marcate de ciocniri violente cu forțele de ordine.

'Ceea ce trăiește Franța de câteva săptămâni este fără precedent și vreau să salut profesionalismul forțelor de ordine în acest context', a adăugat Macron, răspunzând întrebării unui jurnalist egiptean în legătură cu manifestațiile din ultimele două luni din Franța și respectarea drepturilor omului de către autoritățile franceze.

'În Franța, este permisă libera exprimare (...). În Franța, putem spune totul. Uneori spunem multe chiar împotriva țării și regret acest lucru', a mai afirmat Macron, adăugând că aceasta este 'forța democrației'.

În timpul demonstrațiilor 'vestelor galbene', care 'nu au fost niciodată interzise, indivizi, huligani, extremiști (...) au comis uneori cele mai grave abuzuri, au vandalizat magazine, clădiri publice, și au comis acte de violență împotriva forțelor de ordine sau a altor persoane', a adăugat el.

'Ei au fost arestați în mod legitim. Nu au fost arestați pentru că au spus ceva. Nu au fost arestați pentru că au crezut ceva. Au fost arestați pentru că au distrus, pentru că au atacat alți cetățeni sau alte instituții', a mai spus Macron. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău