Proteste în Catalonia: Șeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminare

  • 22 Octombrie 2019 16:46
Proteste în Catalonia: Șeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminare

Șeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a îndemnat marți Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminarea Cataloniei, angajându-se că va susține permanent acest "drept", relatează Reuters, preluat de Agerpres.

 

"Nimeni nu-i va interzice acestei țări să continue să avanseze pe calea pe care o vor cetățenii săi... Vom apăra mereu dreptul la autodeterminare în Catalonia", a declarat Torra în cadrul unei conferințe de presă.

Atmosfera din Catalonia s-a mai liniștit de duminică, după șapte nopți consecutive de proteste uneori violente declanșate de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatiști în legătură cu referendumul interzis din 2017, dar pentru marți seara asociația Comitetele de apărare a republicii (CDR) a convocat un nou miting în centrul Barcelonei.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a efectuat o scurtă vizită la Barcelona pentru discuții cu reprezentanți ai forțelor de securitate, inclusiv cu ofițeri răniți în cursul protestelor, înaintea căreia i-a adresat lui Quim Torra un mesaj în care îl acuza că nu și-a făcut datoria de a reinstala ordinea și de a condamna violențele.

În ce-l privește, Torra a făcut apel marți la Sanchez să "inițieze un dialog fără condiții (...) în cadrul căruia guvernul catalan să-și apere dreptul la autodeterminare".

Liderul catalan a mai afirmat că refuzul lui Sanchez de a avea o întrevedere sau o discuție telefonică, în ultimele patru zile, reprezintă un "semn de dispreț", dar a asigurat că va continua să încerce să discuta cu premierul.

Sursa:Agerpres

El a reiterat că respinge "toate violențele" și a propus ca o comisie parlamentară catalană să investigheze răspunsul poliției la revolte pentru a stabili responsabilitățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
29
Cer fragmentat
Umiditate:32 %
Vint:5,7 m/s
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Wed
23
Thu
24

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău