Proteste în Catalonia: Șeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminare

  • 22 Octombrie 2019 16:46
Proteste în Catalonia: Șeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminare

Șeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a îndemnat marți Madridul să înceapă negocieri fără condiții cu privire la autodeterminarea Cataloniei, angajându-se că va susține permanent acest "drept", relatează Reuters, preluat de Agerpres.

 

"Nimeni nu-i va interzice acestei țări să continue să avanseze pe calea pe care o vor cetățenii săi... Vom apăra mereu dreptul la autodeterminare în Catalonia", a declarat Torra în cadrul unei conferințe de presă.

Atmosfera din Catalonia s-a mai liniștit de duminică, după șapte nopți consecutive de proteste uneori violente declanșate de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatiști în legătură cu referendumul interzis din 2017, dar pentru marți seara asociația Comitetele de apărare a republicii (CDR) a convocat un nou miting în centrul Barcelonei.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a efectuat o scurtă vizită la Barcelona pentru discuții cu reprezentanți ai forțelor de securitate, inclusiv cu ofițeri răniți în cursul protestelor, înaintea căreia i-a adresat lui Quim Torra un mesaj în care îl acuza că nu și-a făcut datoria de a reinstala ordinea și de a condamna violențele.

În ce-l privește, Torra a făcut apel marți la Sanchez să "inițieze un dialog fără condiții (...) în cadrul căruia guvernul catalan să-și apere dreptul la autodeterminare".

Liderul catalan a mai afirmat că refuzul lui Sanchez de a avea o întrevedere sau o discuție telefonică, în ultimele patru zile, reprezintă un "semn de dispreț", dar a asigurat că va continua să încerce să discuta cu premierul.

Sursa:Agerpres

El a reiterat că respinge "toate violențele" și a propus ca o comisie parlamentară catalană să investigheze răspunsul poliției la revolte pentru a stabili responsabilitățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău