Proteste de amploare în Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak | Manifestanții cer demisia premierului

  • 09 Martie 2018 22:18
Proteste de amploare în Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak | Manifestanții cer demisia premierului

Zeci de mii de slovaci au manifestat vineri la Bratislava și în alte orașe, cerând demisia prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, relatează DPA.

Protestatarii cereau eforturi anticorupție, după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak. Pe bannerele lor se puteau citi apeluri la "o Slovacie respectabilă" și la demisia guvernului, precum și avertismentul că „Slovacia nu trebuie să ajungă un stat mafiot" sau doar „Rușine!". Marșurile au fost organizate de activiști civici neafiliați politic, care au declarat că nu doresc ca la manifestații să ia cuvântul niciun politician. Potrivit organizatorilor, demonstrația din Bratislava a fost cea mai mare din 1989, când fosta Cehoslovacie a răsturnat regimul comunist.

Anunțând protestele cu câteva ore înainte, agențiile EFE și Reuters remarcau că premierul Fico nu a reușit să dezamorseze criza politică declanșată după ce Kuciak a fost găsit ucis cu gloanțe în locuința sa, alături de prietena lui, pe 25 februarie. Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut de mai multe ori demisia guvernului sau alegeri anticipate. Șeful statului a acuzat puterea executivă că a ignorat timp de mai mulți ani rapoartele serviciului de informații SIS privind influența mafiei italiene în Slovacia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău