Protestatarii înaintează noi revendicări (Revista presei)

  • 02 Octombrie 2017 09:26
Protestatarii înaintează noi revendicări (Revista presei)

Revista presei din 2 octombrie 2017

Un nou protest organizat de PAS și PPDA, desfășurat la Chișinău. Protestatarii au înaintat revendicări noi, anunță Adevărul.  Demisia în corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și eliberarea definitivă a șoferului microbuzului, reținut după protestele din 17 septembrie și care este cercetat în arest la domiciliu, sunt două revindecări noi, votate în cadrul unei noi acțiuni de protest, organizate de PAS și PPDA, duminică, 1 octombrie. Participanții la protest au rostit discursuri și au scandat lozinci în fața Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar apoi au mers în marș spre sediul televiziunii publice Moldova 1, unde din nou au cerut o oră de emisie pe săptămână pentru opoziție

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiștilor în Parlament și îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Șef al Delegației trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraților, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru IPN.

Politologul crede că urmează un proces dureros de comunicare cu opoziția extra-parlamentară, care deși s-a arătat mulțumită de prima conversație cu Peter Michalko, va reacționa negativ dacă asistența macro-financiară va fi inițiată în cele din urmă. Cea mai apropiată în timp provocare ține de asistența macro-financiară și ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chișinău, subliniază Dionis Cenușă.  

Ziaristul Petru Bogatu constată că a dat chix conspirația rusească de a priva R. Moldova de asistența financiară europeană, conspirație susținută din inconștiență și de unii politicieni din partidele proeuropene, iar noul șef al Delegației UE la Chișinău spune că Acordul de asociere nu poate fi denunțat. Înseamnă asta că suntem în afara pericolului? În niciun caz. Riscurile la care este expus astăzi Chișinăul sunt mai mari ca oricând, atenționează Petru Bogatu. 

În opinia lui Nicolae Negru de la  Ziarul Național ultimul test de „independență” al lui Dodon va fi numirea ministrului Apărării propus de Guvern. Constituția nu-l obligă să accepte candidatura lui Eugen Sturza, de la PPE, declară semipreședintele. E adevărat, Constituția nu-l obligă, dar îl obligă decizia definitivă și fără drept de apel din 24 ianuarie 2017, adoptată de Curtea Constituțională în această chestiune. Dodon dacă nu trece acest test, se poate pune punct istoriei sale atât de enigmatice la început. El se comportă deocamdată ca un cățeluș care nu este conștient de lungimea lesei, crezându-se liber, alergând, buimăcit, în toate direcțiile, până nu este tras înapoi de stăpân.

Mold-street scrie despre piețele de desfacere a alcoolului moldovenesc. Potrivit publicației principala piață de desfacere rămâne Belarus unde au ajuns licori de 9, 25 de milioane de dolari. Pe locul 2 a urcat Rusia, după o reștere de 55%. O creștere de 35%, până la 3,37 milioane de dolari au înregistra exporturile de băuturi alcoolice în România. Pe locul 4 a urcat China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău