Protestatarii bulgari blochează centrul capitalei Sofia și autostrada spre Grecia

  • 02 August 2020 12:45
Protestatarii bulgari blochează centrul capitalei Sofia și autostrada spre Grecia

Protestatarii care cer de 24 de ore demisia guvernului bulgar, pe care îl acuză că este corupt, și-au sporit presiunea duminică adăugând o nouă tabără celor două care, începând de joi, au blocat traficul în centrul capitalei Sofia și au blocat ruta principală spre Grecia, relatează EFE.

Deși sunt instalate doar treizeci de corturi, amplasarea lor în trei centre-cheie ale orașului continuă să determine restricții severe de circulație.

Protestatarii au dat asigurări că nu vor pleca până nu demisionează prim-ministrul, populistul conservator Boiko Borisov, și procurorul general, Ivan Geshev, pe care îi acuză că servesc interesele oligarhilor puternici, și nu pe cele ale populației.

În plus, un mic grup de protestatari blochează de asemenea, duminică, la Blagoevgrad, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Sofia, autostrada ce leagă capitala de granița greacă, provocând întârzieri mari în trafic.

Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA


Sâmbătă seara, aproximativ 2.000 de persoane au demonstrat în centrul Sofiei, într-un marș mult mai modest decât joia trecută, când peste 25.000 de oameni s-au adunat timp de ore în piața unde se află sediul Guvernului, Parlamentului și Președinției.

Proteste au loc și în orașe precum Stara Zagora, unde mii de oameni au încercat sâmbătă seara să blocheze autostrada care leagă capitala de Marea Neagră, sau la Varna, capitala maritimă și important centru de vacanță.

Protestele din cea mai săracă țară din Uniunea Europeană au început în urmă cu 24 de zile după ce a fost lansat un videoclip în care se vedea cum un politician de opoziție este scos de polițiști de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent și controversat om de afaceri miliardar și om politic.

60% dintre bulgari susțin protestul, iar 45% cer demisia premierului, potrivit unui sondaj publicat duminică de compania Alpha Research. Potrivit acestui sondaj, 50,3% consideră, de asemenea, că Dogan îl are pe procurorul general sub controlul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău