Protest la Parlament de Ziua Constituției

  • 29 Iulie 2016 10:26
Protest la Parlament de Ziua Constituției

Reprezentanții organizației unioniste "Onoare, Demnitate și Patrie" cer modificarea articolului 13 din Constituție, privind denumirea limbii oficiale.

Tinerii vor organiza astăzi, la ora 13.00, o acțiune de protest la Parlament, în ziua când este marcată Ziua Constituției în Republica Moldiva. Tinerii susținători ai unirii R. Moldova cu România vor cere deputaților să opereze modificări la Constituție pentru ca limba de stat să fie numită română.

Amintim că această prevedere constituțională a provocat mai multe dispute și proteste sociale, de la adoptarea sa.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a hotărât că limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Potrivit interpretării Curții, Declarația de independență prevalează asupra Constituției.

Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către majoritatea agrariano-socialistă din Parlament în 1994, stabilește că limba de stat se numește ”moldovenească”.

Până acum, Parlamentul nu a operat, însă, modificări în textul Constituției, în conformitate cu interpretarea făcută de Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău