Protest la Ministerul Sănătății

  • 01 Noiembrie 2012 16:17
Protest la Ministerul Sănătății

Reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale care pledează pentru drepturile persoanelor infectate cu HIV/SIDA au pichetat, joi, 1 noiembrie, sediul Ministerului Sănătății, declarându-se îngrijorați de faptul că doar 30 la sută din persoanele care au nevoie de tratament beneficiază de acesta, iar statul nu alocă bani din bugetul de stat pentru medicamente, bazându-se…

Reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale care pledează pentru drepturile persoanelor infectate cu HIV/SIDA au pichetat, joi, 1 noiembrie, sediul Ministerului Sănătății, declarându-se îngrijorați de faptul că doar 30 la sută din persoanele care au nevoie de tratament beneficiază de acesta, iar statul nu alocă bani din bugetul de stat pentru medicamente, bazându-se totalmente pe finanțările externe, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit reprezentantei asociației „Inițiativa pozitivă”, Rodica Eftodii, 6000 mii de persoane din Republica Moldova infectate cu HIV/SIDA au nevoie de tratament și doar 2000 mii de persoane beneficiază de tratament finanțat din sursele Fondului Global. Ea a accentuat că susținerea financiară externă se va încheia în 2014.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că că toate persoanele infectate su HIV/SIDA beneficiază de asistență medicală specializată de ambulator și spitalicească. Potrivit șefei Secției programe naționale, din cadrul Ministerului Sănătății, Cristina Gabere, pentru anul 2014, în bugetul de stat sunt estimate surse pentru tratament în mărime de peste 48 de milioane de lei.

În Republica Moldova sunt 15 mii de persoane cu HIV, dintre care 6000 au nevoie de tratament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău