Propunerile Marii Britanii referitoare la Brexit au fost respinse de UE

  • 27 Iulie 2018 11:57
Propunerile Marii Britanii referitoare la Brexit au fost respinse de UE

Uniunea Europeană a respins, joi, propunerea Marii Britanii de a i se permite colectarea, în locul Uniunii, a taxelor vamale de la granița Regatului Unit, relatează Sky News, citat de Mediafax.

"Uniunea Europeană nu poate și nu va delega aplicarea politicilor și regulamentelor sale vamale, de colectare a TVA-ului și de colectare a taxelor vamale unui non-membru, care nu se va supune structurilor de guvernare europene", a declarat Michel Barnier, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit sursei citate.

"De la Actul Unic European, care a fost pus în aplicare împreună cu Regatul Unit, din 1993, odată cu înlăturarea granițelor interne din Piața Unică, am conceput un ecosistem de legi, de reguli, de reglementări, certificări comune pentru produse, un organism comun de reglementări, și mai ales o singură jurisdicție legală. Trebuie să continuăm să lucrăm în acest ecosistem, nu vrem să-l subminăm sau să-l destabilizăm", a mai precizat negociatorul UE.

"Regatul Unit dorește să preia controlul propriilor bani, legi și granițe. Vom respecta acest lucru", a mai declarat negociatorul UE, adăugând că: "Dar și UE vrea să-și mențină controlul propriilor bani, legi și granițe. Regatul Unit ar trebui să respecte acest lucru."

În plus, Uniunea Europeană a susținut, în continuare, alinierea Irlandei de Nord (așa-numitul backstop) la normele vamale ale UE până la sfârșitul anului 2021. Marea Britanie însă, pentru a evita o eventuală fragmentare teritorială, a propus ca alinierea la normele vamale ale UE să fie făcută de întreaga țară.

"Nu avem nicio obiecțiune cu privire la acest lucru. Însă avem îndoieli că acest lucru poate fi realizat fără a fi supusă riscului integritatea Uniunii Vamale, a Politicii Comune Comerciale, a politicii de reglementare și a veniturilor noastre fiscale", a precizat Michel Barnier.

El a mai adăugat că, în niciun moment, Uniunea Europeană nu a dorit apariția unei granițe între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Totodată, el a blamat Brexitul pentru situație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău