Propunere pentru eliberarea unor categorii de detinuti pe timp de pandemie: „În cazul răspândirii virusului în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod”

  • 08 Aprilie 2020 15:50
Propunere pentru eliberarea unor categorii de detinuti pe timp de pandemie: „În cazul răspândirii virusului în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod”

Avocații Poporului recomandă autorităților întreprinderea măsurilor de urgență pentru eliberarea din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, prin aplicarea celor mai potrivite soluții, astfel încât să fie diminuat considerabil numărul persoanelor aflate în detenție.

Într-un demers expediat pe numele președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale și ministrului Justiției, Avocații Poporului atrag atenția asupra faptului că, în cazul răspândirii epidemiei în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod. Secțiile medicale din penitenciare nu au posibilitate de a oferi condiții de îngrijire spitalicești și terapie intensivă, iar spitalul penitenciar nu dispune de capacitatea de a acorda asistența medicală necesară tuturor deținuților infectați, în cazul răspândirii COVID-19. În același timp, instituțiile medico-sanitare publice, deja suprasolicitate, se vor confrunta cu o nouă provocare - necesitatea creării condițiilor pentru asigurarea pazei permanente a deținuților internați.

În demers se mai accentuează că menținerea sănătății în instituțiile de detenție este nu doar în interesul persoanelor private de libertate, dar și în interesul comunității. Dacă nu sunt abordate riscurile legate de COVID-19 în locurile de detenție, focarul poate să se extindă în comunitate. Ombudsmanii notează că Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a solicitat guvernelor să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea și siguranța persoanelor aflate în detenție, ca parte componentă a măsurilor de ordin general întreprinse pentru combaterea pandemiei de COVID-19. 

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut guvernelor și autorităților competente să lucreze rapid pentru a reduce numărul de detențiuni, menționând că mai multe țări au întreprins deja unele acțiuni pozitive. Autoritățile ar trebui să examineze modalitățile de eliberare din detenție a celor deosebit de vulnerabili la COVID-19, printre aceștia, deținuții mai în vârstă și cei bolnavi, precum și infractorii care prezintă risc scăzut. De asemenea, acestea ar trebui să prevadă cerințe specifice de îngrijire a sănătății femeilor deținute, inclusiv a celor care sunt însărcinate, precum și a deținuților cu dizabilități și a deținuților minori.

Mai multe state au inițiat deja procedura de eliberare a deținuților din custodie pe motivul supraaglomerării spațiilor, dar și din imposibilitatea asigurării eficiente a măsurilor de protecție a sănătății acestora în spațiile închise. Acestea, își adaptează politicile de justiție penală pentru a reduce populația din penitenciare prin diferite mijloace, inclusiv eliberarea temporară sau anticipate din detenție, amnistia, grațierea, detenția la domiciliu, comutarea pedepselor, suspendarea urmăririi penale, amânarea executării pedepselor etc. 

În prezent, în sistemul penitenciar sunt deținute peste 6600 persoane. Suprapopularea penitenciarelor în Republica Moldova este un fapt evident, recunoscut de autorități. În prezent în condiții de mai puțin 4m2 per persoană sunt deținuți circa 4150 condamnați, iar în condiții de mai mult de 4 m2 - circa 2619 condamnați. Plafonul de detenție stabilit pentru instituțiile penitenciare de ANP este de 6735 locuri.

Avocații poporului amintesc despre situația penitenciarelor din țară, care sunt de o arhitectură veche, de organizare neadaptată detenției persoanelor. Pe lângă aceasta, există un șir de probleme ce țin de sistemul medical din instituțiile de detenție. În circumstanțele existente riscul răspândirii pandemiei în instituțiile penitenciare din Republica Moldova, precum și în alte instituții de detenție este evident.

 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău