Proprietarii sistemelor autonome ar putea achita mai puțin pentru încălzirea centralizată

  • 25 Martie 2016 17:17
Proprietarii sistemelor autonome ar putea achita mai puțin pentru încălzirea centralizată

Proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă ar putea achita nu 20% ci 10% din plățile pentru folosirea sistemului centralizat de încălzire.

Astfel prevede proiectul hotărârii de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei ca răspuns la numeroasele adresări ale consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți.

Potrivit agenției "INFOTAG", cu referire la Ministerul Economiei, aceasta se datorează faptului că facturile achitate de proprietarii sistemelor autonome pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat.

De asemenea, regulamentul prevede că unitatea termoenergetică este în drept să ceară penalități de la consumatori pentru întârzierea plății energiei termice facturate. Doar la Chișinău asemenea consumatori sunt în număr de 22 mii.

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică elaborează Metodologia de repartizare a volumelor și costului de energie termică livrată între consumatorii unui bloc locativ, în dependență amplasarea acestora (apartamente situate la primele și ultimele etaje, precum și cele din colț).

În baza acestei metodologii urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului termoenergetic al fiecărui apartament și calculat procentul corespunzător pentru apartamentele deconectate de la sistemul termic centralizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău