Propaganda rusă, prinsă cu ocaua mică. CNA-ul leton închide postul TV rus Dojd. Deși se afla pe lista neagră a Roskomnadzor, e suspectat de conexiuni cu Moscova

  • 08 Decembrie 2022 11:13
Propaganda rusă, prinsă cu ocaua mică. CNA-ul leton închide postul TV rus Dojd. Deși se afla pe lista neagră a Roskomnadzor, e suspectat de conexiuni cu Moscova

Letonia decide să anuleze dreptul de emisie al postului rus de televiziune Dojd pe teritoriul leton, scrie defenseromania.ro.

Consiliul Național al Letoniei pentru Mass-media Electronică (NCESMI) a anulat licența de difuzare pe teritoriul republicii a postului de televiziune rus Dojd, transmite Agenția de presă Interfax, citând o declarație a președintelui NCESMI, arată Rador.

Situația canalului TV Dojd este una aparent paradoxală: postul tv se află pe lista neagră a Roskomnadzor (serviciul federal rus responsabil de monitorizarea, controlul și cenzura mass-mediei ruse).

Oficial, Dojd este considerat de autoritățile ruse drept agent străin, iar acest lucru înseamnă, de obicei, o certificare a faptului că respectiva instituție media are curajul să nu urmeze linia trasată de la Kremlin.

Totuși, în cazul de față, lucrurile se pare că nu stau chiar așa, iar conexiunile postului Dojd cu diversele structuri din statul rus ar fi putut constitui motivul principal pentru oprirea emisiei în Letonia. 

Afară e vopsit gardul...

Potrivit președintelui autorității letone de reglementare în domeniul mass-media, activitatea postului reprezenta o amenințare la adresa securității naționale și a ordinii publice.

Decizia de interzicere a postului are la bază atât aspecte ”ciudate” din timpul emisiei postului, cât și informații primite de la serviciile de informații letone. 

Din categoria primelor tipuri de semnale privind conduita alterată a postului TV, președintele NCESMI a numit lipsa unei coloane sonore în limba de stat pentru emisiuni, imaginea Crimeii care a apărut pe o hartă a Rusiei, prezentatorul TV a caracterizat armata rusă drept 'armata noastră' și altele.

Totuși, se pare că informațiile primite de la Serviciul Securității Statului din Letonia au cântărit decisiv în decizia autorității letone de reglementare, care a închis postul Dojd. 

Conținutul acestor informații nu a fost dezvăluită, dar șeful NCESMI a declarat că 'După evaluarea tututor încălcărilor, NSESMI este convins de faptul că cei din conducerea postului de televiziune Dojd nu realizează semnificația și gravitatea încălcărilor și, prin urmare, postul nu mai poate difuza pe teritoriul Letoniei' Se mai precizează că decizia va intra în vigoare, în data de 8 decembrie, începând din această zi 'Dojd' va trebui să înceteze difuzarea programelor sale în Letonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău