Promo-LEX salută efortul Parlamentului de a audia în plen tot mai multe rapoarte ale autorităților publice, dar constată și câteva restanțe. Care sunt acestea
-
15 Iunie 2023 11:25
Asociația Promo-LEX observă că plenul Parlamentului își exercită funcția de control parlamentar prin audierea instituțiilor publice mai activ, în această sesiune, comparativ cu precedentele, din perioada 2021-2022. Legislativul audiază tot mai multe rapoarte ale autorităților publice, inclusiv cele restante din 2020 și 2021 privind activitatea unor instituții, dar și cele ale instituțiilor care nu sunt obligate să-și prezinte rapoartele plenului legislativului, cum ar fi, de exemplu, cel al Consiliul de supraveghere și dezvoltare al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova”, prezentat în plen la finele lunii mai.
Instituția apreciază pozitiv acest efort al Parlamentului, care permite exercitarea funcției de control parlamentar de o manieră transparentă și accesibilă inclusiv deputaților din alte comisii decât cele de profil.
Totuși, Promo-Lex menționează că la moment există restanțe referitor la audierea, în mod obligatoriu, a unor autorități care conform prevederilor legale sunt responsabile de prezentarea în plen a rapoartelor.
În luna aprilie, Guvernul urma să prezinte raportul de activitate, însă al doilea an consecutiv raportul Guvernului nu este audiat în plenul Parlamentului. Precizăm că, raportul respectiv a fost depus la Parlament la 17 februarie 2023.
Agentul guvernamental urma până la 31 martie să prezinte Raportul privind hotărârile și deciziile Curții Europene, privind măsurile care urmează a fi întreprinse sau care au fost întreprinse în vederea executării acestora, precum și privind corespondența cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei asupra executării hotărârilor și deciziilor Curții Europene.
Alte două autorități, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare urmau să prezinte în plen până la data de 1 iunie, următoarele rapoarte: Raportul privind situațiile financiare confirmate de auditorul extern, activitatea și operațiunile pentru anul financiar încheiat și situația economică a statului și Raportul privind funcționarea pieței financiare nebancare și privind activitatea în anul precedent, inclusiv executarea bugetului.
În acest context, recomandăm Parlamentului, în special comisiilor de profil, să urmărească respectarea termenelor prevăzute în legislație pentru audierea rapoartelor în ședințele plenare și, după caz, să solicite instituțiilor care au această obligație să prezinte în termen rapoartele respective.