Promo-LEX raportează primele cazuri de agitație electorală și de corupere a alegătorilor

  • 20 Decembrie 2018 13:40
Promo-LEX raportează primele cazuri de agitație electorală și de corupere a alegătorilor

Deși campania electorală încă nu a început, au apărut deja primele cazuri de agitație electorală și de corupere a alegătorilor. Totodată, unele partide fac uz de resursele administrative, arată primul raport de monitorizare al perioadei preelectorale, realizat de asociația Promo-LEX. Contextul politic general în care se vor desfășura alegerile din februarie 2019 este marcat în mare parte de traseism politic și intimidare, mai atenționează experții.

Raportul Promo LEX relevă mai multe nereguli în perioada preelectorală, inclusiv la nivel legislativ. Experții constată că harta circumscripțiilor electorale nu a fost trasată în mod transparent. 

De asemenea, observatorii atrag atenția și asupra majorării continue și inexplicabile a numărului de alegători, în contextul în care tot mai mulți cetățeni pleacă din Republica Moldova. Directorul de programe din cadrul Promo LEX, Pavel Postică: 

„Majorarea continuă a numărului de alegători în Registrul de Stat al Alegătorilor este inexplicabilă în cazul în care avem o migrație negativă și al doilea aspect e că în anul 2000, pentru că suntem în 2018, sporul natural era negativ. Adică acum 18 ani înregistram mai multe decese decât nașteri, în acest sens este stranie această majorare a numărului de alegători. Al doilea aspect destul de îngrijorător este creșterea cu peste 50 de mii a numărului de alegători care în decurs de un an nu au domiciliu sau reședință”. 

Potrivit experților, organizarea referendumului consultativ în aceeași perioadă cu scrutinul parlamentar, denaturează procesul alegerilor. 

Observatorii constată că mai mule partide au utilizat resurse administrative și au făcut agitație electorală, deși campania nu a început oficial: 

„Din punctul nostru de vedere, partidul aflat la guvernare a făcut uz masiv, în special în ultima perioadă, de resurse administrative, în mare parte sunt hotărârile adoptate la sediul partidului, de către partid și puse în aplicare de autoritățile publice. Acest lucru trebuie evitat, conform standardelor internaționale, nu trebuie să fie o confuzie între partid și stat.

Avem astfel de cazuri și la Partidul Socialiștilor, care și-au atribuit meritul pentru promovarea anumitor proiecte în municipiul Chișinău, puse în aplicare pe bani publici. Apar și primele cazuri de corupere a alegătorilor: prin oferirea diferitor avantaje, cadouri cu tentă electorală. Au apărut primele cazuri de începere înainte de termen a campaniei electorale, de agitație electorală”. 

Același raport arată că unele modificări legislative privind finanțarea campaniei electorale sunt binevenite. Este vorba inclusiv despre micșorarea plafoanelor financiare ce pot fi virate în contul partidele. Pe de altă parte, experții denunță  faptul că cetățenii R. Moldova de peste hotare nu au dreptul să finanțeze propria campanie sau pe cea a unor simpatizanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău