Promo-LEX, raport despre prezidențiale și referendum: „Nu toți alegătorii au înțeles că se desfășoară două scrutine simultan”
-
21 Octombrie 13:45
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional a lansat un raport preliminar cu principalele constatări și concluzii ale monitorizării scrutinelor electorale în 614 secții de votare. Raportul semnalează tentative și cazuri de corupere a alegătorilor în incinta și în preajma secțiilor de votare, precum și unele deficiențe privind desfășurarea procesului electoral, transmite Radio Chișinău.
Observatorii Promo-LEX au identificat mai multe tentative de influențare a votului alegătorilor, dintre care 30 de cazuri de agitație electorală în incinta sau în raza de 100 m a secțiilor de votare, 17 cazuri de zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în preajma secțiilor, 11 cazuri de transportare organizată a alegătorilor și 10 acte de violență sau intimidare a alegătorilor sau altor persoane.
De asemenea, „pe parcursul zilei alegerilor, asociația Promo-LEX a fost sesizată în repetate rânduri despre situații legate de modul în care au fost acordate buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul constituțional, precum și despre modul de formulare a întrebării privind oferirea buletinelor”, a declarat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil.
„În unele cazuri, întrebarea a fost adresată într-un mod confuz, discriminatoriu sau părtinitor. Astfel, nu toți alegătorii au înțeles că se desfășoară două scrutine simultan, sau dimpotrivă, au fost nevoiți să clarifice singuri situația pentru a-și exercia dreptul de vot”, a spus Nicolae Panfil.
Raportul vizează și alte nereguli, cele mai frecvente fiind încălcări ale secretului votului, întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale, deficiențe în listele electorale, votare nejustificată în grup și deficiențe în funcționarea Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”.
Cu toate acestea, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX susține că „ziua alegerilor a fost destul de calmă, liniștită, deși au existat anumite situații ieșite din comun”.
„În spațiul public s-au vehiculat anumite situații posibile. Din fericire n-au fost acele scenarii realizate. Cetățenii au putut să voteze în liniște fără a fi intimidați de diferite situații neprevăzute”, a menționat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.
După închiderea secțiilor de votare, Misiunea Promo-LEX a recepționat 1188 de semnalări de incidente de la observatori în 614 secții de votare monitorizate la închidere.