Promo-LEX | Pe final de campanie electorală se atestă o tensionare pe eșichierul politic, la fel ca și o activizare a candidaților. Ce încălcări au depistat experții

  • 30 Octombrie 2020 13:40
Promo-LEX | Pe final de campanie electorală se atestă o tensionare pe eșichierul politic, la fel ca și o activizare a candidaților. Ce încălcări au depistat experții

Pe final de campanie electorală se atestă o tensionare pe eșichierul politic, la fel ca și o activizare a candidaților. Al cincilea raport  de monitorizare a campaniei pentru prezidențiale, realizat de asociația Promo LEX, atestă cheltuieli neraportate de peste 3 milioane de lei și utilizarea resurselor administrative. Deficiențe au fost înregistrate și la organizarea procesului electoral. 

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, au fost documentate mai multe cazuri de agitație electorală, dar și folosirea resurselor administrative de către unii candidați. Cel mai frecvent exemplu e implicarea funcționarilor publici în campanie, spune directorul de programe de la Promo-LEX, Pavel Postică.

„Au fost atestate cel puțin 24 de cazuri noi, care pot fi calificate drept utilizare de resurse administrative. Cu regret în cele mai multe cazuri este vorba de campania lui Igor Dodon - 21 de cazuri și 3 cazuri de activități în favoarea lui Tudor Deliu. Utilizarea resurselor publice se manifestă prin implicarea funcționarilor publici în timpul orelor de muncă la evenimente electorale, dar sunt și cazuri în care la evenimentele organizate și finanțate de administrația publică sunt invitații candidații electorali”, a precizat Pavel Postică. 

Aspiranții la funcția de președinte al Republicii Moldova nu au raportat circa 3,8 milioane de lei la Comisia Electorală Centrală, bani pe care i-au folosit pentru a-și face campanie electorală, relevă observatorii Promo-LEX. Cei mai mulți bani nedeclarați sunt ai candidatei Partidului Șor, Violeta Ivanov - 1, 5 milioane de lei, urmată de candidatul Igor Dodon, care nu ar fi declarat 900 de mii de lei. Jumătate de milion de lei pentru campanie nu a declarat nici candidatul Paltformei DA, Andrei Năstase.

Și la nivel de organizare a procesului electoral observatorii Promo LEX semnalează anumite probleme. De exemplu, că CEC tergiversează examinarea demersurilor unor concurenți electorali împotriva contracandidaților. Și în listele electorale se regăsesc în continuare persoane decedate. O altă problemă este legată și de faptul că partidele politice nu vor putea asigura o numărătoare paralelă, spune Pavel Postică de la Promo-LEX.

„Niciun concurent electoral nu are observatori în fiecare secție de votare. Respectiv, cel mai probabil nu vor putea efectua calcule paralele calitative în ceea ce privește numărarea în paralelă și calitativă a voturilor. Sunt câteva raioane în care se pare că în general nu au fost acreditați observatori. E vorba în primul rând de municipiul Chișinău”, a menționat reprezentatul Asociației „Promo-LEX”. 

De asemenea, reprezentanții Promo-LEX consideră că CEC a eșuat în a modifica regulamentul privind utilizarea echipamentelor video în timpul alegerilor, astfel că procesul propriu-zis de vot nu va fi înregistrat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău