Promo-LEX | Întrunirile publice desfășurate în luna august au avut loc cu încălcări

  • 05 Septembrie 2018 19:40
Promo-LEX | Întrunirile publice desfășurate în luna august au avut loc cu încălcări

Întrunirile publice care au avut loc pe parcursul lunii august s-au desfășurat cu elemente de violență, tratare preferențială a participanților de către poliție, limitare nejustificată a spațiului public pentru respectivele întruniri, sau dispersare abuzivă a participanțior. Constatările se conțin în primul raport de monitorizare a întrunirilor în perioada 1 august-31 august, lansat astăzi, 5 septembrie, de Misiunea de Monitorizare a întrunirilor Promo-LEX, transmite IPN.

Potrivit directorului Programului „Drepturile Omului” din cadrul Promo-LEX, Alexandru Postica, una din întrunirile inițiate de reprezentanții Partidului Politic Șor, pe data de 5 august, la Orhei, a avut loc cu elemente violente. Întrunirea și-a pierdut caracterul pașnic după ce manifestanții au atacat fizic persoane pașnice și le-au blocat în interiorul unui magazin.

„Întâmplător sau nu, manifestanții s-au ciocnit cu anumiți reprezentanți ai PAS, PLDM și PPPDA, unde masa protestatară a aplicat forța (lovirea cu măturile), astfel că poliția a fost nevoită să organizeze un cordon de apărare a grupului minoritar într-un magazin. Acolo grupul minoritar s-a aflat mai bine de o oră. Cu părere de rău, persoanele agresive nici după aceasta nu au putut fi îndepărtate, de aceea grupul minoritar a fost evacuat din magazin”, susține Alexandru Postica.

Expertul mai spune că acțiunile de atac ale manifestanților protestului de bază reprezintă încălcarea ordinii publice și, conform legii, în caz de necesitate, organizatorul împreună cu poliția trebuia să-i îndepărteze pe aceștia.

Reprezentanții Partidului Politic Șor au încălcat legislația privind întrunirile și prin nedepunerea unei declarații prealabile la Primărie privind organizarea unui eveniment în Piața Marii Adunări Naționale, pe data de 26 august. De asemenea, în aceeași zi, de pe scena manifestației au fost promovate mesaje de incitare la violență și ură. Pe parcursul întrunirii au fost agresați fizic jurnaliști, dar și observatorul Promo-LEX.

Tot în ziua de 27 august, potrivit raportului, protestatarii ACUM trebuiau să se conformeze cerințelor poliției de a permite consumarea evenimentelor oficiale planificate înaintea intenției sale de a protesta în fața statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Tot ei trebuiau să părăsească scuarul pentru perioada ceremoniilor oficiale declarate. Totuși, potrivit Promo-LEX, sistarea întrunirii ACUM și dispersarea participanților erau măsuri excepționale, la care Primăria și poliția au recurs în primul rând, fără a examina alte opțiuni, cu toate că au avut suficient timp la dispoziție pentru negocierea altor măsuri.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău