Promo-LEX | Incidentele electorale depistate în perioada alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut trebuie să ghideze autoritățile spre perfecționarea procesului electoral

  • 04 Februarie 2021 13:45
Promo-LEX | Incidentele electorale depistate în perioada alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut trebuie să ghideze autoritățile spre perfecționarea procesului electoral

Incidentele electorale depistate de observatorii Asociației “Promo-LEX” în perioada alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut trebuie să ghideze autoritățile spre perfecționarea procesului electoral. De această părere sunt reprezentanții asociației care au prezentat un raport final privind scrutinul din 2020 de anul trecut.

Campaniile electorale continuă să fie marcate de utilizarea resurselor administrative, se arată în raportul Asociației Promo-LEX. La alegerile prezidențiale din noiembrie, observatorii au raportat peste 100 de asemenea cazuri. Majoritatea se referă la implicarea în campanie a angajaților bugetari în timpul orelor de program și asumarea de către concurenții electorali a meritelor pentru lucrări și servicii executate din bani publici.

O altă constatare este că alegerile au fost caracterizate de o transparență redusă comparativ cu scrutinele precedente, a cheltuielilor efectuate și raportate în perioada campaniei electorale. Pentru activitățile desfășurate de cei opt candidați, observatorii Promo-LEX au estimat o sumă totală neraportată la CEC de cel puțin nouă milioane de lei, cu circa trei milioane mai mult decât la scrutinul din 2019.

Potrivit estimărilor, Igor Dodon nu ar fi raportat cel puțin cinci milioane de lei, Violeta Ivanov de la Partidul Politic „Șor” peste două milioane de lei, Maia Sandu de la Partidul „Acțiune și Solidaritate” – mai mult de un milion de lei, iar Andrei Năstase de la Platforma “Demnitate și Adevăr” în jur de 400 de mii de lei.

Ziua alegerilor a fost marcată de transportarea organizată a alegătorilor, de deficiențe în listele electorale și cazuri de recompense materiale oferite alegătorilor, se mai arată în raport. Totodată, acest scrutin s-a remarcat printr-un număr record de cazuri de utilizare a discursului de ură și instigare la discriminare, fiind raportate 420 de asemenea cazuri, menționează reprezentata Promo-LEX, Irina Corobcenco. În acest sens, consideră experta, este nevoie de acțiuni pentru a preveni asemenea cazuri la următoarele alegeri.

De cele mai multe ori mesajele intolerante au fost generate de către invitați și aici vorbim de concurenți electorali, politicieni, membri ai partidelor politice, care au generat discursuri de ură și instigare la discriminare și au utilizat platforma TV și radio pentru a răspândi aceste mesaje. Discuția se axează pe două segmente. Pe de o parte, ce facem, cum putem ajuta instituțiile media, jurnaliștii implicați în realizarea materialelor audio-vizuale pentru a reacționa prompt și eficient în cazul în care invitații generează cazuri de discurs de ură. Iar pe de altă parte, vorbim despre responsabilitatea concurenților electorali.

Vice-președintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, recunoaște că la alegi se comit mai multe nereguli și că responsabili se fac toți cei implicați în acest proces.

Calitatea procesului electoral depinde nu doar de Comisia Electorală Centrală, dar depinde de prestația tuturor. Acum este ușor să spunem cât de rău este acum. Cu ani în urmă exact aceleași probleme au fost, cu listele electorale și așa mai departe.

Vicepreședintele CEC mai consideră că membrii Comisiei Electorale Centrale nu ar trebuie să fie numiți de partidele politice, dar de către reprezentanții societății civile.

De menționat că raportul a fost lansat de Ziua Internațională a Alegerilor, marcată anual în prima zi de joi a lunii februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău