Promo-LEX: În mare parte, sursa veniturilor declarate de către partide sunt alocațiile de la bugetul de stat

  • 27 Iunie 14:35
Promo-LEX: În mare parte, sursa veniturilor declarate de către partide sunt alocațiile de la bugetul de stat

Partidele politice nu au raportat, anul trecut, cheltuieli de peste 20 de milioane de lei, constată experții Promo-LEX. Cele mai multe cheltuieli, aproape 15 milioane de lei, au fost estimate pentru fostul partid Șor și actuala echipă Ilan Șor. De fapt, declararea neconstituțională a partidului Șor nu a împiedicat promovarea politică și activitățile politice pe care le desfășoară grupul Șor, constată experții. Cele mai multe venituri au fost declarate de formațiunile PAS, PSRM și PSDE. Promo-LEX își manifestă, însă, îngrijorarea pentru faptul că, în mare parte, sursa veniturilor declarate de către partide sunt alocațiile de la bugetul de stat, informează Radio Chișinău.

Potrivit datelor prezentate de către Asociația Promo-LEX, comparativ cu anii precedenți, în 2023, raportul financiar la CEC a fost depus de 75% din totalul partidelor politice, ceea ce reprezintă o pondere mai mică decât în anii precedenți.

Conform Promo-LEX, veniturile formațiunilor politice din Rep. Moldova au crescut în 2023, constituind circa 55 milioane de lei. Mariana Focșa, expertă Promo-LEX:

 „Cele mai multe venituri au fost declarate de către PAS – peste 22 milioane de lei, PSRM – 10 milioane de lei, PSDE – 4,8 milioane de lei”.

Promo-LEX își manifestă, însă, îngrijorarea pentru faptul că, în mare parte, sursa veniturilor declarate de către partide vin din alocațiile bugetului de stat.

 „Alocațiile de la bugetul de stat, în 2023, au fost distribuite pentru 23 de partide. Cele mai multe alocații au fost pentru PAS, care a primit practic 41% din acestea, sau peste 18 milioane de lei, urmat de PSRM – peste nouă milioane și PSDE cu 4,8 milioane de lei”, a precizat Focșa.

Cele mai multe cheltuieli raportate de partidele politice s-au referit la programe pentru tineri și femei, campanie electorală și cheltuieli pentru retribuirea muncii. În total, au fost raportate cheltuieli de către 33 de partide, valoarea acestora fiind de 56,9 milioane de lei.

 „Cele mai multe cheltuieli au fost raportate de către PAS cu peste 22 milioane de lei, urmat la o distanță semnificativă de către PSRM cu 11 milioane de lei și PSDE cu 5,8 milioane de lei”, a continuat experta Promo-LEX.

Partidele politice nu au raportat cheltuieli de peste 20 de milioane de lei, mai constată Promo-LEX.  

 „Cele mai multe, aproape 14,9 milioane de lei, au fost estimate pentru fostul partid Șor și actuala echipă Ilan Șor. Urmează PSRM cu 2 milioane de lei nedeclarați, Partidul „Renaștere” – 1,2 milioane de lei și Partidul „Șansă” – 706 mii de lei.”, a conchis Mariana Focșa.

În același timp, în 2023 Promo-LEX observă activizarea organelor de investigație în ceea ce privește finanțarea ilegală a partidelor politice, în instanța de judecată fiind mai multe dosare pe rol ce vizează fostul partid Șor, scos în afara legii, și Partidul Renaștere. Tot anul trecut, a fost inițiată investigarea Partidului Șansă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
24
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău