Promo-LEX face apel către actori publici privind exercitarea pașnică a libertății de întrunire

  • 18 Februarie 2023 11:15
Promo-LEX face apel către actori publici privind exercitarea pașnică a libertății de întrunire

Asociația Promo-LEX a lansat un apel în care se menționează necesitatea întreprinderii eforturilor sporite pentru a asigura exercitarea, în cele mai bune condiții, a dreptului la libertatea întrunirilor publice în mod pașnic. Apelul este formulat în contextul informațiilor privind organizarea unor acțiuni de protest în masă în perioada imediat următoare și este adresat actorilor publici implicați în organizarea, desfășurarea, facilitarea și protejarea întrunirilor publice, transmite IPN.

Promo-LEX solicită organizatorilor, participanților, dar și terțelor persoane să se abțină de la fapte, discursuri, declarații și gesturi care pot periclita exercitarea libertății de întrunire în formă pașnică. Participanții și organizatorii sunt îndemnați să fie vigilenți și să raporteze reprezentanților autorităților publice orice elemente suspecte de natură să submineze caracterul pașnic al întrunirilor sau să pună în pericol viața și sănătatea participanților.

Forțele de ordine sunt încurajate să acorde atenție sporită întrunirilor pentru a oferi toată protecția necesară participanților și organizatorilor care își exercită în mod pașnic dreptul la întrunire. Instituțiile publice responsabile sunt solicitate să acționeze ferm pentru a preveni și stopa eventuale acte violente sau subversive de natură să afecteze caracterul pașnic al întrunirilor și care pot pune în pericol ordinea și siguranța publică și securitatea națională.

Asociația a subliniat necesitatea de asigurare echilibrată a drepturilor și libertăților tuturor persoanelor care nu atentează la drepturile și interesele altor persoane. Promo-LEX reamintește că sunt interzise întrunirile prin care se urmărește îndemnarea la război de agresiune, la ură națională, rasială, etnică sau religioasă. Este interzisă subminarea securității naționale sau a integrității teritoriale a țării, săvârșirea infracțiunilor, încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă. „Întrunirea nu trebuie să încalce moralitatea publică, drepturile și libertățile altor persoane ori să pună în pericol viața sau sănătatea acestora”, se spune în Apel.

Promo-LEX precizează că apelul vine în contextul acțiunilor de protest planificate în municipiul Chișinău în următoarea perioadă și ținând cont de informația furnizată de către autoritățile publice centrale de specialitate cu privire la riscurile unor acțiuni violente cu amenințări pentru ordinea publică și securitatea statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău