Promo-LEX | Există practic același buchet de încălcări în campania electorală. Crește numărul de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative (Revista presei)
-
06 Iulie 2021 09:37
Subiectele electorale sunt în centrul atenției în presa din Republica Moldova, care analizează cele mai recente evenimente din campania electorală.
Problema sondajelor electorale constă în credibilitatea celor care le realizează, observă într-un comentariu pentru Gazeta de Chișinău, Vlad Țurcanu. Acesta spune că pentru a testa credibilitatea autorilor de sondaje e suficient să vedem ce scoruri au avansat aceștia în trecut, bunăoară, înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut. „Trebuie să amintim aici că Maiei Sandu așa-numita Asociație a Sociologilor și Demografilor (ASD) îi acorda cu aproximativ 10 puncte mai puțin decât lui Igor Dodon. Iar în consecință ne amintim că Maia Sandu l-a învins cu peste 10 la sută pe Igor Dodon”, mai declară Vlad Țurcanu pentru publicație.
De campania electorală sunt interesați și jurnaliștii de la DW. Într-o discuție cu aceștia, Nicolae Panfil, directorul de programe al asociației „Promo-LEX”, organizație care se ocupă de monitorizarea alegerilor, rezumă că există practic același buchet de încălcări în campania electorală. Este o creștere, în comparație cu alegerile prezidențiale, a numărului de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative. Expertul sesizează acum o diferență, în care președinția încearcă cumva mai nuanțat să nu se implice în campanie. Dar, ar trebui să existe un cadru legal care interzice președinției să se implice în astfel de activități, pentru că nu mai este lider de partid. Totodată specialistul în domeniul electoral observă o problemă în legislație, pentru că în acest moment în Republica Moldova nu există o definiție clară, complexă a ceea ce înseamnă abuzul de resurse administrative. „În legislația noastră se prezintă doar ca resurse materiale, adică se dă o definiție limitată. Pe când în practica internațională și conform standardelor, definiția este cu mult mai complexă. Aceasta include și aspectele imateriale. Deci, dacă, de exemplu, ești o persoană publică și ai acces la luarea deciziilor, acest fapt te favorizează, pentru că tu poți oferi niște avantaje materiale cetățenilor”, opinează expertul.
„România, aruncată, cu sau fără voia ei, în vârtejul confruntării electorale din Republica Moldova”, titrează veridica.ro. Jurnaliștii scriu că alegerile parlamentare din Republica Moldova au o miză importantă pentru București din mai multe puncte de vedere – parteneriatul cu Chișinăul, existența a sute de mii de persoane cu dublă cetățenie etc. Actori politici și non politici au participat și încă participă în campania electorală ce a intrat în linie dreaptă în Republica Moldova, în condițiile în care duminica viitoare, pe 11 iulie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Autorii observă că tandemul Președinție-Guvern a lucrat intens în ultimele luni la sprijinirea Republicii Moldova, iar acest lucru s-a văzut în simpatia crescută de care se bucură astăzi România la Chișinău. „Cum lupta anticorupție rămâne principalul deziderat și cap de listă pe agenda electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), principala forță pro-europeană de la Chișinău, componenta de justiție este una dintre cele mai importante mize din aceste alegeri. Climatul politic de la Chișinău este favorabil venirii la putere a forțelor proeuropene care, în tandem cu președintele Maia Sandu, ar putea începe o luptă anti-corupție. Acest scenariu ar putea fi similar cu cel declanșat în 2004, după pierdea de către PSD și Adrian Năstase a puterii și declanșarea luptei anticorupție din primul mandat de președinte al lui Traian Băsescu. Miza este una cu atât mai importantă cu cât forțele politice ale sistemul post-sovietic cleptocratic de la Chișinău se opun mai vehement. Actorii angrenați în spolierea statului și-au unit forțele și lovesc în inamicul comun reprezentat de Maia Sandu și PAS”, punctează autorul comentariului.