Promo-Lex | Amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor

  • 04 Ianuarie 2019 14:21
Promo-Lex |  Amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor

Alegătorii de peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil cât mai activ online sau pe suport de hârtie pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

Apelul Asociației Promo-LEX vine în contextul în care înregistrarea prealabilă poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare, transmite IPN.

Promo-LEX îndeamnă cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, să se înregistreze prealabil prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie. Potrivit experților asociației, chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, publicată la 16 octombrie 2018, experții au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La data de 3 ianuarie 2019 erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la vest de Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi modificări. De exemplu, pentru circumscripția uninominală nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92, pentru circumscripția uninominală nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14, iar pentru circumscripția nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău