Promo-LEX a înregistrat 126 incidente în cadrul turului doi al alegerilor locale

  • 20 Noiembrie 2023 14:06
Promo-LEX a înregistrat 126 incidente în cadrul turului doi al alegerilor locale

Cel de-al doilea tur al alegerilor locale a fost bine gestionat de către autoritatea electorală, iar deficiențele procedurale nu au afectat negativ desfășurarea alegerilor, este analiza făcută de experții ENEMO. Rămân însă îngrijorătoare interferențele din exterior și tacticile de dezinformare. Misiunea de Observare a Alegerilor „Promo-LEX” a înregistrat 126 incidente în cadrul turului doi de scrutin, care s-a desfășurat ieri. Cele mai multe încălcări au vizat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în preajma secțiilor de vot și fotografierea buletinelor de vot, transmite Radio Chișinău.

Misiunea „Promo-LEX” a înregistrat 25 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, 18 cazuri în care secțiile de votare au fost deschise mai târziu sau mai devreme, 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale, 9 cazuri în care urnele nu au fost sigilate conform procedurilor legale, 7 cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Cel mai întâlnit incident în turul II al alegerilor locale a fost prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în preajma secțiilor de votare, a spus într-o conferință de presă, directorul de program, Nicolae Panfil.

„Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de votare a fost un fenomen masiv observat comparativ cu alte incidente, situații problemă pe parcursul zilei alegerilor. Am avut 31 de cazuri de acest fel. Trebuie să spunem că, comparativ cu turul I de scrutin, în turul II de scrutin am avut cam a zecea parte din incidentele care au avut loc în primul tur de scrutin ca număr total”, a spus Nicolae Panfil.

Misiunea „Promo-LEX” a constat o diferență neesențială la numărarea în paralel a voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, comparativ cu cifrele prezentate de  Comisia Electorală Centrală, a mai comunicat Nicolae Panfil.

În ciuda bunei gestionări a turul doi electoral, campania a fost afectată de utilizarea resurselor administrative, iar interferența în alegeri și dezinformarea sunt motive de îngrijorare, a comunicat șeful Misiunii Internaționale de monitorizare a alegerilor ENEMO, Dritan Taulla.

„Al doilea tur de scrutin a fost bine gestionat la toate nivelurile de către administrația electorală, inclusiv în ziua alegerilor, iar deficiențele procedurale minore nu au afectat negativ alegerile. Cu toate acestea utilizarea abuzivă a resurselor administrative a afectat campania, iar raportarea și supravegherea finanțării campaniei rămân a fi îmbunătățite. Persistența interferențelor părților terțe în alegeri și utilizarea tacticilor de dezinformare în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, continuă să fie un motiv de îngrijorare semnificativ”, a menționat Dritan Taulla.

Poliția a anunțat că au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente în timpul scrutinului, iar cele mai multe sesizări țin de transportarea organizată a alegătorilor. Toate cazurile se examinează de Inspectoratul General al Poliției.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău