Promo-Lex: Raportul privind Drepturile Omului în Republica Moldova

  • 17 Iulie 2015 13:39
Promo-Lex: Raportul privind Drepturile Omului în Republica Moldova

Condițiile de detenție în penitenciare, gradul redus al pluralismului și filtrarea informației din partea mass media, neimplementarea cadrului legal în ceea ce privește violența domestică, discriminarea în câmpul muncii a femeilor însărcinate, a persoanelor cu dizabilități și a romilor sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova…

Condițiile de detenție în penitenciare, gradul redus al pluralismului și filtrarea informației din partea mass media, neimplementarea cadrului legal în ceea ce privește violența domestică, discriminarea în câmpul muncii a femeilor însărcinate, a persoanelor cu dizabilități și a romilor sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, o situație aparte atestându-se în regiunea transnistreană, potrivit Raportului privind Drepturile Omului în Republica Moldova pentru anul 2014, prezentat astăzi de experții Promo-Lex.
 
”În 2014 avem atestate 663 de plângeri depuse de cetățeni cu privire la tortură și rele tratamente, doar în 17 la sută au fost pornite cauze penale. Sunt datele furnizate de Procuratura Generală. În 251 de cazuri au fost stabilite vătămări corporale în timp ce cauze penale au fost pornite doar 118. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care legea obligă direct pe alegațiile de tortură și rele tratamente să fie pornit dosar penal”, a declarat avocatul Pavel Postică, director de programe Promo-Lex.
 
Persoanele sărace, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, membrii comunității LGBT, acestea sunt principalele categorii de persoane discriminate în Republica Moldova. O problemă majoră în combaterea fenomenului discriminării o reprezintă impedimentele de ordin legislativ, instituțional și administrativ, care afectează în mod negativ activitatea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și  asigurarea egalității.
 
O situație mai bună se atestă în ceea ce privește asigurarea dreptului la educație. Totuși în acest domeniu cele mai mari lacune țin de adaptarea infrastructurii instituțiilor de învățământ nevoilor persoanelor cu dizabilități, ne-a explicat unul dintre autorii raportului, Irina Corobcenco:
 
”Vorbim de lipsa rampelor, sau dacă acestea au fost instalate de cele mai multe ori, banii au fost cheltuiți ineficient, pentru că nu corespund standardelor. Pe  de altă parte vorbim d elipsa ascensoarelor pentru accesul la sălile de curs, neadaptarea grupurilor sanitare. O altă problemă este procesul educațional în instituțiile penitenciare. Cele mai multe dintre ele nu sunt adaptate, nu dețin o bază material-didactică necesară pentru realizarea acestui proces”, a declarat Irina Corobcenco.
 
Aceasta este al șaselea Raport privind Drepturile Omului în Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, și conține concluziile și recomandările a 15 experți din 8 organizații.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău